Látogatás a pécsi AVM találkozójára

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nemrég meglátogattuk Balog Gyulával A Város Mindenkié csoport pécsi tagozatát. Mindég is érdekelt, hogyan dolgoznak. Most végre sikerült személyesen is meglátogatni őket. A munkájukról rendszeresen értesülünk a csoport jegyzetei által, és személyes kapcsolatunk is van velük. Különösen azért volt bennem nagy a várakozás, mert csak a legelső találkozón voltam ott, akkor alakult ki minden. Jóval többen voltak ott, mint vártam!

avm_pecs_009.jpg

Az utazás némi kívánnivalót hagyott maga után, mivel a nem túlzottan nagy távolság egy részét busszal kellett megtenni, az IC viszont olyan helyeken is megállt, amikre nem emlékeztem. Az a lényeg, hogy sikerült megérkeznünk. A találkozó előtt még ebédelni is tudtunk. Hátra volt még egy fél órás buszozás. A buszhoz sétálva találkoztunk ottani tagokkal. Éppen újságot terjesztettek. Azt hiszem ez az egyik módja a függetlenségnek, és nem utolsó sorban tudnak beszélgetni emberekkel, és meg tudják válaszolni azokat a kérdéseket, amit amúgy a jóndulatú emberek is eltévesztenek valószínűleg a propaganda hatására. Ezenkívül látják, hogy ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Egy kicsit korábban érkeztünk. Ennek ellrnére – mármint, hogy idegenek voltunk – udvariasan, és segítőkészen fogadott minket a közösségi ház alkalmazottja. Azonnal útbaigazított. Még volt idő a kezdésig, a helyiek éppen szendvicset csináltak, és kávét főztek. Barátságosan, és szeretettel fogadtak minket. Azon merengtem, hogy a hegy mennyire megváltoztatja az embert. A síkvidékiek keveset törődnek egymással.

Kovács Gábor Tamás

A csoportot érintett moderátor vezette, látszott rajta, hogy felkészült. Mindenki fegyelmezett volt. Jó volt ezt látni. Pesten ez nem mindég egyértelmű. Tetszett a munka menete, a hozzáállás, főleg az, hogy ha érik is sérelmek a csoportot, vagy aki éppen az adott területen van, őt, nem esküsznek bosszút. Higgadtan és reálisan kezelték a dolgokat. Ha most nem is voltak sokan, de a lelkesedés, az elszántság megmaradt bennük.

Gyula jelezte szünet után, amikor rá került sor, hogy az Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) programba jó lenne, ha bekapcsolódnának. Többen is jelezték, hogy érdekli a téma őket.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.