Stopkilakoltatás! 10 ezer ember és 10 civil szervezet kérése az EMMI-hez

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tisztelt Prof. Dr. Kásler Miklós Miniszter úr, Novák Katalin Államtitkár asszony és Fülöp Attila Államtitkár úr!

Összesen 10 ezer ember és 10 civil szervezet nevében keressük meg Önöket.

A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport Stopkilakoltatás címmel kampányt indított, melynek célja, hogy a kilakoltatással fenyegetett gyermekes családok megfelelő segítséget és védelmet kapjanak, és ne kerüljenek az utcára kilakoltatás miatt.

img_2766.JPG

A gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy egyetlen gyermeket sem szabad kizárólag anyagi okokból, tehát a család szegénysége vagy hajléktalansága miatt elválasztani a szüleitől. Márpedig éppen ez történik, amikor egy gyereket azért vesznek állami gondozásba, mert a családjának nincs hol laknia – gyakran azért, mert kilakoltatták őket. Az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet arra a jogsértő gyakorlatra, hogy minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából, életre szóló traumát okozva ezzel a gyermekeknek és a szülőknek is.

A Város Mindenkié csoport által kezdeményezett és az Utcajogász Egyesülettel közösen írt törvénymódosító javaslatunk éppen ezt a helyzetet orvosolná, hiszen:

  1. előírná, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;
  2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltaná a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Már többször megpróbáltuk az Országgyűlés elé vinni a törvénymódosító javaslatunkat – eddig hiába. Kérjük miniszter urat, államtitkár asszonyt és államtitkár urat, hogy támogassák a javaslatunkat és kezdeményezzék a módosítást az Országgyűlésben. Úgy gondoljuk, hogy ennek a törvénymódosításnak az elfogadása méltó megkoronázása lenne a Családok Évének és azoknak a családoknak nyújtana érdemi segítséget, akik sokszor a leginkább kiszolgáltatott helyzetben kénytelenek neveli gyermekeiket.

Kérjük, működjenek velünk együtt abban, hogy a törvénymódosítás a Parlament elé kerülhessen még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt és tegyék lehetővé, hogy 2019 januárjában megismerhessük az Önök véleményét a javaslatunkról, egyben pedig átadhassuk a 10 ezer magyar ember által aláírt petíciót. A petícióhoz a következő szervezetek csatlakoztak: Age of Hope, Amnesty International Magyarország, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Habitat for Humanity Magyarország, Hintalovon Alapítvány, Igazgyöngy Alapítvány, Másállapotot a szülészetben, Oltalom Karitatív Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért – TASZ, Tündérpakk Alapítvány.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.