Kiállás a „rabszolgatörvény” ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tisztelt Magyar Szakszervezeti Szövetség!

A Város Mindenkié Csoport úgy határozott, miszerint nem csupán szolidáris az Önök követeléseivel, hanem részt is vesz szombati tüntetésükön, kiállva a munka törvénykönyvének módosítása ellen.

A Város Mindenkié különösen szolidáris az olyan csoportokkal, akik elnyomott és/vagy hátrányosan megkülönböztetett emberek érdekében lépnek fel. Úgy gondoljuk, ez ugyanaz az érték, mely Szövetségük céljai között úgy jelenik meg, mint „[a munkavállalók] társadalmi, gazdasági, szociális és kulturális érdekeinek átfogó képviselete és érvényesítése”. Továbbá hasonlóan Önökhöz, mi is közösen valljuk, miszerint elengedhetetlen az együttműködés más érdekképviseleti és civil szervezetek között.

20181208_113232.jpg

Azzal vádoljuk a törvénytervezetet, hogy:

– fenyegeti a munkások egészségét;
– direkt támadást intéz a szakszervezeti mozgalom által korábban kiharcolt jogok ellen;
– valamint a meghirdetett Családok Évében a munkáscsaládok megtámogatása helyett további terhekkel sújtja őket.

Miközben a jelenlegi terhek már most is jelentősek. Mind a szellemi, mind a fizikai dolgozókat fenyegetik a megsokasodott munkabalesetek és kilakoltatások. Legyen szó tanárról, mint a nagyobb nyilvánosságot kapott 2016-os eset, vagy kétkezi dolgozókról, akiknek életkörülményeit nagyban súlyosbítja, hogy lakhatási szegénységben kell élniük.

A megoldás nem lehet a dolgozók terheinek növelése.

A munkaerőhiányt nem lehet a dolgozók túlhajszolásával megoldani. Egy, a családok iránt valóban elkötelezett kormányzat az Önök által is követelt béremelésekért valamint kedvezőbb élet- és munkafeltételekért hoz törvényeket. A jelenlegi törvénymódosítás eltörlése mellett ezt a szociális bérlakásállomány növelésével tudná elérni, valamint azzal, hogy kimondja: egy gyermekes családot se lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni. A dolgozók családjainak nem az egészségüket fenyegető túlórákra van szükségük, hanem felelős munka- és lakáspolitikára!

A Város Mindenkié csoport ezért arra hívja minden aktivistáját, barátját, szövetségesét, támogatóját, hogy csatlakozzon az Önök tüntetéséhez, és segítse küzdelmüket, hogy ez a törvény soha ne léphessen hatályba.

2018. 12. 07.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.