Erőszakos kunyhóbontás Kispesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

2018. október 24-én értesítette A Város Mindenkié csoportot Varga Attila, a kispesti szociális bizottság elnöke, hogy kunyhóbontás történik az egyik XIX. kerületi erdőben a. A KÖKI terminál mögött, a Ferihegyi út és a Derkovits utca között található kiserdőben 15 embert élt egészen az elmúlt időszakig, amikor a szabálysértési törvény módosítása miatt fenyegetés hatására elkezdték elhagyni az erdőt. Október 23-án és 24-én feltehetően a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai kb. 10 kunyhót vagy sátrat pusztított el jogszerűtlenül, mindenféle hatósági eljárás nélkül.

img_2700.JPG

Csoportunk két tagja azonnal az erdőbe indult, amikor a hírt megkapták. Sajnos, mire kiértek, már az otthonok nagy része el volt bontva és egy magát megnevezni nem hajlandó cég munkatársai szállították el a szemetet. Az összes kunyhó közül kettő állt, nem világos, hogy pontosan miért ezeket hagyták épségben. Az aktivisták találkoztak több emberrel, akik korábban az erdőben laktak, de most menekülni kényszerültek. Azok, akiknek még állt a kunyhója, látva a pusztítást, már nem akartak tovább ott maradni.  A helyszínen lévő utcai szociális munkások és az érintettek elmondása szerint többen szívességi lakhatásba, más erdőkbe, vidékre vagy ideiglenesen hajléktalanszállóra költöztek.

A kétnapos pusztításról sem az önkormányzat, sem a Vöröskereszt utcai szociális munkásai nem tudtak és minden jelenlévő megdöbbenéssel fogadta, hogy a hosszú hétvége alatt indult el a bontás anélkül, hogy erről a segítő szervezeteket értesítették volna. Az érintettek semmilyen írásos felszólítást nem kaptak és semmilyen hatósági eljárás nem indult az ügyükben – pedig a hatályos törvények szerint ezekre továbbra is szükség van akkor is, ha illegálisan épített épületek elbontásáról van szó.

img_2691.JPG

Az önkormányzat képviselője és a szociális munkások elmondása szerint a területet egyébként már régóta „rendezni” szeretné a Pilisi Parkerdő, tervek is születtek arra, hogyan alakítják át városi sétáló erdővé. Eredetileg 2018 szeptemberére tervezték az emberek kiköltöztetését (az elmondás alapján egyébként ez is jogszerűtlen eljárás lett volna), de ezt azután elhalasztották 2019 tavaszra. Mind az önkormányzatot, mind a segítő szervezetet így teljes meglepetésként érte, hogy éppen október 23-án döntöttek úgy az erdő kezelői, hogy elbontják az itt élő emberek otthonait.

img_2701.JPG

Ráadásul a kerületben november 1-től nyílt volna meg a téli krízisidőszakban 24 órában nyitva éjjeli menedékhely (ami a nappali melegedővel egy épületben működik), így ha a Parkerdő csak egyetlen hetet várt volna, már sokkal több lehetősége lett volna az itt lakóknak arra, hogy behúzódhassanak valahová. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy a téli krízisidőszakban minden évben megnyitott éjjeli menedékhely mindig teljes kapacitással működik, így a most újonnan bekényszerített és hajléktalanná tett kunyhólakók beköltözésével más emberek fognak innen kiszorulni.

img_2703.JPG

Mivel a kunyhóbontás során az otthonuk mellett az érintettek sok értéktárgya és tulajdona megsemmisült, az Utcajogász segítségével többen kártérítési pert fognak indítani. A néhány évvel ezelőtt zuglói esetből kiindulva erre meg is van az esélyük, ahol a kunyhólakók több százezer forint kártérítést kaptak és a bíróság az önkormányzatot bocsánatkérésre is kötelezte.

EL A KEZEKKEL A KUNYHÓKTÓL!
>> Írj te is levelet a Pilisi Parkerdőnek!
>> https://szabad.ahang.hu/petitions/el-a-kezekkel-a-kunyhoktol

JELENTKEZZ BE A KUNYHÓVÉDELMI RIADÓLÁNCBA, hogy ha legközelebb időben értesülünk a veszélyről, meg tudjuk akadályozni a kunyhók lerombolását!
>> https://goo.gl/forms/kvgJ4cFWJrGEdeZk2

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.