A hajléktalan emberek nem bűnözők! Nyílt levél a rendőrségnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tisztelt Rendőrség,

aggodalommal követem a híreket, hogy a rendőrség hajléktalan embereket állít elő és vesz őrizetbe – azért, mert hajléktalanok. Különösen felháborítónak tartom azt a gödöllői esetet, amelynek során a rendőrség 30 nap elzárás kiszabását kérte a bíróságtól egy hajléktalan emberre, akit bilincsben kísértek át a bíróságra.

A közterületi hajléktalanság csökkentése alapvető közérdek. Ehhez azonban nem büntető intézkedésekre van szükség, hanem tisztességes szociálpolitikára!

A hajléktalan emberek nem bűnözők – és meggyőződésem, hogy ezt Önök is így gondolják.

csoszo_gabriella_21_2.JPG

Nem a rendőrség felelőssége, hogy a kormánypárti többség az ország egész területén elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánította a közterületi hajléktalanságot.

Ezzel együtt is tudniuk kell: a magyar társadalom – amelynek védelmére Önök felesküdtek – nem azt várja Önöktől, hogy a politikai közösség legszegényebb, legkiszolgáltatottabb tagjait fenyegessék, előállításák és őrizetbe vegyék. Önöknek nem ez a feladata!

Szépen kérem Önöket, hogy a jövőben tartózkodjanak az efféle intézkedésektől!

A hajléktalanság kezelését hagyják az utcai gondozó szolgálatokra, és csak abban az esetben foglalkozzanak ezzel a problémával, ha ezt az állam és a rendőrség életvédelmi kötelezettségei indokolják – a téli időjárási viszonyok következtében fenyegető veszélyhelyzetek kezeléséről szóló ORFK utasításnak, valamint a rendőrségi törvény vonatkozó (37. §) rendelkezéseinek megfelelően.
Miért fontos?

„Az elmúlt évtizedek veszteseit nem lehet elintézni mint normaszegőket. Vagyis lehet, csak az nem demokrácia. Az rendőrállam. Vagy csendőrállam.”

– Solt Ottilia

Itt lehet a petíciót aláírni és a levelet a rendőrségnek elküldeni >>>

 

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.