El a kezekkel a kunyhóktól!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az október 15-én hatályba lépő, a közterületi hajléktalanság tilalmáról szóló jogszabályok nem adnak jogalapot sem a kunyhókban élő hajléktalan emberek előállítására, sem a kunyhók lerombolására. Üzenet a rendőrségnek és felhívás az ellenállásra. 

sevrudi-erdo-8297798.jpg

Ma, október 15-én léptek hatályba azok a jogszabályok, amelyek immár az egész országban szabálysértéssé – elzárással büntethető szabálysértéssé – nyilvánítják a közterületi hajléktalanságot. Az elmúlt napokban több olyan, saját maga építette kunyhóban élő ember keresett meg minket és az Utcajogász Egyesületet, akit a rendőrség előállítással és a kunyhója elbontásával fenyegetett meg. Ezzel kapcsolatban A Város Mindenkié csoport (AVM) a következő üzenetet szeretné eljuttatni a rendőrségnek, valamint mindazoknak, akik elutasítják a hajléktalanság hatósági üldözését.

A szabálysértési törvény vonatkozó része, vagyis az „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” szabálysértés nem hatalmazza fel a hatóságokat a közterületre vagy a nyilvánosság számára megnyitott magánterületekre épített kunyhókban lakó emberek előállítására – és főleg nem hatalmaz fel bárkit arra, hogy egy szabálysértési eljárás keretei között elbontsák, lerombolják ezeknek az embereknek az otthonait.

Álláspontunkat egyaránt alátámasztja az Emberi Jogok Európai Bíróságának a vonatkozó esetjoga, valamint az a jogerős magyarországi bírósági döntés, amely kunyhók illegális lerombolása miatt marasztalta el és kötelezte jelentős kártérítés megfizetésére a zuglói önkormányzatot.

Ezúton is üzenjük a rendőrségnek: ha mégis megpróbálnak fellépni a kunyhóban élő emberekkel szemben; ha mégis megpróbálják – jogsértő módon – lerombolni az otthonukat, akkor számítsanak rá, hogy a jogérvényesítés minden eszközével és erőszakmentes ellenállással fogjuk védeni őket.

Azoktól pedig, akik ellenzik a hajléktalan emberek hatósági üldözését és tenni is akarnak ez ellen, azt kérjük, hogy az ezen a linken található jelentkezési lap kitöltésével jelezzék, ha számíthatunk rájuk a kunyhók, illetve a kunyhóban élő emberek védelmében.

Az AVM elvből ellenzi a szegénység kriminalizálását: évek óta küzdünk a hajléktalanság hatósági üldözéséről szóló jogszabályok ellen. Különösen felháborítónak tartjuk azonban, hogy ezeket az embertelen jogszabályokat arra használják fel, hogy otthontalanná, földönfutóvá és fedél nélkülivé tegyenek olyan embereket, akiknek a hajléktalan-ellátó intézményrendszer még annyira sem tud megfelelő elhelyezést és segítséget nyújtani, mint a fedél nélkül élő embereknek.

_dsc5175.JPG

Azokon a belvárosi területeken, amelyek vélhetően a nyilvánosságra került rendőrségi kampány fókuszában lesznek, civil önkéntesek jóvoltából biztosított a rendőri intézkedések megfigyelése. Ezeken a belvárosi területeken arra is sokkal nagyobb esély van, hogy jószándékú járókelők észleljék és nyilvánosságra hozzák, ha jogsértő intézkedésre, rendőri túlkapásra kerül sor. A kunyhók azonban többnyire olyan rejtett helyeken vannak, ahol az ott élők sokkal inkább ki vannak szolgáltatva az önkényes rendőri fellépésnek.

Ezért is kérjük mindazokat, akik ellenzik a hajléktalanság hatósági üldözését, hogy ha idejük engedi, jelentkezzenek be abba a riadóláncbaamit veszélyhelyzetben a kunyhók, a kunyhólakók védelme érdekében mozgósítani tudunk. 

Az Utcajogász álláspontja a kunyhóbontásról >>>

Első kép (Kispest): Vörös Anna; második kép (Zugló): Balogh Dina.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.