Lakcím naplók – 17. rész

Ez a cikk több mint 5 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő tünete. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra nézve, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen szolgáltatásoktól és ellátásoktól esik el. A Város Mindenkiét és az Utcajogászt évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat javasoltunk 2018 nyarán.

blog_145.jpg

Kérdés: Olvastam, miszerint jogszabály lehetővé teszi az üzletbe való állandó lakcím bejelentést. Szeretnék az üzletembe (ami 14 m2-es ) bejelentkezni, de nekem nem sikerült az okmányiroda elutasítása miatt. Azt mondták, a lakcímnyilvántartásban nem szereplő ingatlanba nem lehet bejelentkezni. Kérem tudassa velem a jogszabályt , ami ezt megengedi! 

Válasz: Valóban be lehet jelentkezni nem lakáscélú ingatlanba is, de annak szerepelnie kell a lakcímnyilvántartásban. Azt, hogy ezt oda felvegyék (ha nem szerepel), a jegyzőtől kell kérni. A nem lakáscélú ingatlanba való bejelentkezésről itt olvashat bővebben

Kérdés: A párommal vettünk egy telket amin van egy kis házikó, de ez papíron csak egy tárolónak van feltüntetve és szeretnénk ide lakcímkártyát. Voltunk a polgármesteri hivatalban is kb. 200 ezer forintunkba kerül, hogy lakóházzá legyen nyilvánítva ez a kis házikó. A kérdésem az lenne hogy elég lenne ehhez a papírhoz csak a földmérő, aki bejegyezteti a földhivatalba? 

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Mi úgy tudjuk, hogy nem szükséges lakóházzá nyilvánítani az épületet ahhoz, hogy be tudjon jelentkezni. A törvény megengedi, hogy bármilyen helyiségben lakcímet lehessen létesíteni, melyről itt olvashat részletesebben. Azt javasoljuk, hogy ezzel az információval felvértezve, és utalva a lakcím törvényre, menjenek vissza a polgármesteri hivatalba és kérjék ismét a lakcím bejelentését. 

Kérdés: Szüleim lakása elveszett árverésen. Ők külföldön tartózkodnak, így nem lesz állandó lakcímem. Mit tudok csinálni? Mit tegyek? Hogyan tovább? Nincs senki, aki bejelentene magához. Ideiglenes lakcím csak akkor lehetséges, ha van állandó lakcímem. 

Válasz: Ez attól függ, hogy jelenleg hol laksz. Mert ha albérletben és van érvényes szerződésed, akkor oda a tulajdonos külön engedélye nélkül be tudsz jelentkezni a bérleti szerződéssel. Erről itt találsz további információt. Ha szívességből laksz valakinél, akkor lehet kötni ún. szívességi lakáshasználati szerződést, amiben ugyanúgy le lehet fektetni a te és a befogadód jogait és kötelezettségeit csak bérleti díj fizetése nélkül, és ez alapján szintén be tudsz jelentkezni az okmányirodában. 

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

 Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.