Másfél ezren vonultak a tömeges kilakoltatások ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Város Mindenkié idén 8. alkalommal szervezte meg a Lakásmenetet, egy felvonulást a lakhatáshoz való jogért szeptember 29-én szombaton. Az eseményen körülbelül 1500 fő vonult együtt azért, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi lakhatási válságra, a családok tömeges kilakoltatására, a hajléktalan embereket diszkrimináló törvényekre.

25_135.JPG

Fotó: Kaszics Bálint

A Lakásmenet a Zeneakadémiától indult, és a Szabadság téren ért véget. A Zeneakadémia előtt A Város Mindenkié Pécs csoport lakásszegénységben élő tagjai, Aradi Fanni és A Város Mindenkié hajléktalan tagja, Lakatos Bertalanné mondtak beszédeket.

4_114.JPG

Fotó: Kaszics Bálint

Aradi Fanni arról beszélt, hogy egyetemistaként ő maga is lakásszegénységben nőtt fel, és abban is él, aktivistaként pedig azt tapasztalja, hogy az otthonteremtés ma az elit kiváltsága lett:  „Éltem már szegregátum peremén, éltem falun Szerbiában, éltem 3 szobás, erkélyes polgári lakásban és élek most is: egy kivakolt egykori fáskamrában. (…) Soha nem éreztem ezt különlegesnek, de azt tudtam, hogy kivételes helyzetben vagyok. Nem azért, mert nem volt már soha pénzünk a hónap végén, hanem mert ennek ellenére még mindig LAKTUNK valahol.”

27_137.JPG

Fotó: Kaszics Bálint

Lakatos Bertalanné a hajléktalan emberek kriminalizációja és a gyermekes családok kilakoltatása ellen szólalt fel, és arról beszélt, A Város Mindenkié akkor is tovább küzd majd a családok kilakoltatása ellen, amelynek sok esetben közvetlen közvetkezménye a gyerekek kiemelése a családból, és a hajléktalan emberek bűnözőkként kezelése ellen.

8_lakasmenet_avm_foto_csoszo_gabriella_freedoc_78.JPG

Fotó: Csoszó Gabriella

A beszédek után a menet a Király utcán, a Nagymező utcán, az Andrássy úton, József Attila úton és a Nádor utcán keresztül haladt el a Szabadság térig. A tüntetők a lakhatsához való jogot és a kilakoltatások megállítását követelték, többen a kormány családbarát jelzőjét és Családok éve szlogenjét kérdőjelezték meg transzparenseiken. A transzparensek jelentős részét hajléktalanszállókon készítették az AVM tagjai az ott élő hajléktalan emberekkel.

8_lakasmenet_avm_foto_csoszo_gabriella_freedoc_10.JPG

Fotó: Csoszó Gabriella

A Szabadság téren Szarka Alexandra és Kovács Vera, A Város Mindenkié szociális munkásként dolgozó tagjai mondtak beszédet. Szarka Alexandra így kezdte beszédét: „Én 3 éve kerültem a Város Mindenkié csoportba, azóta 3 hajléktalanságban élő aktivista társam halt meg, egyikük sem élt 60 évet, van aki 48-at sem. Egy jó barátom a csoportból most is éppen kórházban van. Ezt így az elejére gondoltam beszúrni, hogy biztos hogy egyre gondoljunk, amikor azt mondjuk: Az otthonunk az életünk. Az én aktivista társaimnak nem volt otthona.”

8_lakasmenet_avm_foto_csoszo_gabriella_freedoc_93.JPG

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezután mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy szakemberként és aktivistaként is azt tapasztalják, a jelenlegi szociális rendszer nem a szegénységben élők érdekeit szolgálja, hanem épp ellenkezőleg, üldözi őket. Kovács Vera elmondta, hogy ma már szociális munkásnak lenni és hajléktalan embereket segíteni is szinte radikalizmusnak számít. Fontos azonban, hogy továbbra is szolidárisak tudjunk maradni egymással, és küzdjünk a lakásszegénységben élőkért.

2018_lakasmenet_04.jpg

Fotó: Kovács Gábor Tamás

„Ha a szolidaritás lázadás, lázadjunk mind: forduljunk oda egymáshoz, ne hagyjuk, hogy a politika szembefordítson minket, és aki szerencsésebb helyzetben van, igyekezzen nyitott szemmel járni. Egy jó szó, egy időben felemelt telefon, de a téli fagyban még egy pohár forró ital is életet menthet. Amíg nincs más megoldás, csak egymásra számíthatunk!” – mondta Kovács Vera.

2018_lakasmenet_144.jpg

Fotó: Kovács Gábor Tamás

A 8. Lakásmenet a Food Not Bombs csoport ételosztásával és a Csaknekedkislány koncertjével zárult.

2018_lakasmenet_166.jpg

Fotó: Kovács Gábor Tamás

A Város Mindenkié a 8. Lakásmenet előtt közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzatokhoz. Az adatigénylésre 20 kerület adott választ, amelyekből az derült ki, hogy jelenleg minimum 2500 üresen álló lakás van a fővárosban, ezeknek 20 százaléka lakható állapotban van, és az önkormányzatok évente minimum 190 millió Forintot költenek az üresen álló lakásokra. Mindez azt jelenti: az erőforrások megtalálhatóak ahhoz, hogy ne kriminalizálja és kilakoltassa, hanem lakáshoz juttassa az állam a lakásszegénységben élőket.

2018_lakasmenet_174.jpg

Fotó: Kovács Gábor Tamás

A Város Mindenkié továbbra is küzd a gyermekes családok kilakoltatása ellen. Hogy nyomatékosítsuk követeléseinket, Stop kilakoltatás névvel petíciót indítottunk.  2018 februárjában törvénymódosítást kezdeményeztünk a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen. A Fidesz több alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson a törvénymódosításról. Ennek ellenére sem nyugodhatunk bele, hogy az igazságtalan és embertelen gyakorlat során családok mennek tönkre, így idén ősszel újra benyújtjuk a javaslatunkat, hogy követeljük a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának törvénybe foglalását!

8_lakasmenet_avm_foto_csoszo_gabriella_freedoc_90.JPG

Fotó: Csoszó Gabriella

Csoszó Gabriella képei a 8. Lakásmenetről >>>

Kaszics Bálint képei a 8. Lakásmenetről >>>

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.