Mi senkit nem hagyunk magára – Lakatosné Jutka beszéde a Lakásmeneten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sziasztok! Lakatosné Jutka vagyok, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája. Üdvözöllek Benneteket 8. Lakásmeneten, ahol én a hajléktalan emberek érdekében szólok. 2010-ben kezdődött el a hajléktalan emberek szabálysértéssel fenyegetett üldözése és annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a hajléktalan emberek büntetése sérti az emberi méltóságot, a kormány 2013-ban mégis szabálysértéssé minősítette az életvitelszerű közterületen tartózkodást. Vagyis azt, ha valaki olyan szegény, hogy az utcán kényszerül élni. Bár ez a törvény most is életben van, 2016 novembere óta senkit nem büntettek meg életvitelszerű közterületen tartózkodásért.  

7_117.JPG

Most 2018-ban Bajkai István újdonsült fideszes országgyűlési képviselő javaslatára az Alaptörvény hetedik módosításában MÉG EMBERTELENEBB szankciókat ígérnek az utcán élő hajléktalan embereknek. Ezentúl nem csak az önkormányzat által kijelölt helyeken, hanem az egész országban tilos lesz az életvitelszerű közterületen tartózkodás.  

Október 15-én lép életbe az ezzel kapcsolatos új szabálysértési törvény. E szerint, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, akkor szabálysértési eljárást indít, ami után 72 órára azonnal őrizetbe vehető lesz az illető. Ezt követően a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is. Tehát a hajléktalan ember választhat a túlzsúfolt, poloskalepte szálló vagy a börtön között! 

Mindezt úgy, hogy más szabálysértési eljárások közben nem korlátozzák szabadságukban rendőri erőszakkal az elkövetőket. A hajléktalan emberekre miért vonatkoznak más szabályok, mint a többi állampolgárra? 

Mindeközben a kormány MÉG MINDIG HAZUDIK arról, hogy VAN ELEGENDŐ FEKVŐHELY AZ ELLÁTÓRENDSZERBEN! Hazudik, amikor azt mondja, az ellátórendszerben minden rendben van! A szállók túlzsúfoltak, bogarakról fertőzöttek, nincs magánszféra, gyakori az erőszak és nem megoldott a párok együtt lakhatása. Emellett egyre több hajléktalan ember van, amit pontosan ez a rendszer TERMEL! Például az kilakoltatásokkal. Fontos, hogy mi nem azért dolgozunk, mert szeretnénk, hogy az emberek továbbra is az utcán éljenek! Mi azért dolgozunk, hogy mindenkinek legyen megfelelő lakhatása.  

A Város Mindenkié nem tudja, hogy mi lesz ennek a törvénymódosításnak a végeredménye. Hogy a megszokott gyűlöletkeltéssel próbálják-e tovább uszítani a társadalmat a hajléktalan emberek ellen, mert addig sem kell beszélni arról, hogy a kormány mit nem csinál.  

Például nem tesz semmit a szegénység felszámolásával kapcsolatban! Nem segít lakhatási támogatással, adósságcsökkentő támogatással, részletfizetési lehetőséggel, nem hajlandó növelni a szociális bérlakások számát, nem segít a banki hiteleseken sem.  

Lesöpri az asztalról a törvénymódosítási javaslatunkat, amit azért nyújtottunk be, hogy GYERMEKES CSALÁDOKAT NE LEHESSEN ELHELYEZÉS NÉLKÜL UTCÁRA RAKNI! Erről szól a mai menetünk is, ezt nem hagyjuk! 

A mai menet arról is szól, hogy ezt nem hagyjuk. Kiállunk a kilakoltatásra váró emberek jogai és érdekei mellett, követeljük, hogy tartsák be a gyermekvédelmi TÖRVÉNYT, miszerint pusztán szegénység miatt gyermek NEM emelhető ki a családjából!  Ma Magyarországon ez rendszeresen előfordul.  

Továbbra is minden erőnkkel dolgozunk hajléktalan embertársaink embertársaink emberi jogokat sértő törvénye ellen! Amennyiben pedig az október 15-én életbe lépő szabálysértési törvényt be akarják tartani, mi ott leszünk.  

MI SENKIT NEM HAGYUNK MAGÁRA!

Fotó: Kaszics Bálint

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.