Stop kilakoltatás – írd alá a petíciót!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tisztelt Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr, Novák Katalin államtitkár asszony és Fülöp Attila államtitkár úr!

Ma Magyarországon semmilyen törvény nem tiltja, hogy gyerekes családokat tegyenek utcára. Évente több ezer kilakoltatás történik, ami miatt családok szakadnak szét és gyerekek kerülnek állami gondozásba. Ez a gyakorlat embertelen és jogtalan!

_stopkilakoltatas_page_cover-01.png

A gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy egyetlen gyermeket sem szabad kizárólag anyagi okokból, tehát a család szegénysége vagy hajléktalansága miatt elválasztani a szüleitől. Márpedig éppen ez történik, amikor egy gyereket azért vesznek állami gondozásba, mert a családjának nincs hol laknia – gyakran azért, mert kilakoltatták őket. Az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet arra a jogsértő gyakorlatra, hogy minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából, életre szóló traumát okozva ezzel a gyermekeknek és a szülőknek is.

A Város Mindenkié törvénymódosítást kezdeményez és petíciót indít azért, hogy soha többé ne lehessen gyermekes családokat elhelyezés nélkül az utcára tenni! Az Utcajogásszal közösen írt törvénymódosító javaslatunk:

1. előírja, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;

2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltja a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Már többször megpróbáltuk az Országgyűlés elé vinni a törvénymódosító javaslatunkat – eddig hiába. Kérjük miniszter urat, államtitkár asszonyt és államtitkár urat, hogy támogassák a javaslatunkat és kezdeményezzék a módosítást az Országgyűlésnél.

—————————————————————————————————-

Ha egyetértesz velünk, írd alá a petíciót! Ne hagyjuk, hogy az állam felelőtlensége miatt gyermekek élete menjen tönkre!

CSATLAKOZZ A PETÍCIÓHOZ!

 

Itt tájékozódhatsz arról, hogy milyen lépéseket tettünk eddig az ügyben >>>

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.