Élőlánc egy gyermekes család kilakoltatása ellen Ferencvárosban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Ferencvárosi Önkormányzat 2018. szeptember 19-én reggel egy gyerekes családot készül kilakoltatni a lakásból, amelyben 20 éve élnek. A Város Mindenkié csoport élőlánccal tiltakozik az elhelyezés nélküli kilakoltatás ellen. A család 20 éve él a 29 négyzetméteres, penészes lakásban egy lakóházban, amelyben évek óta állnak üresen önkormányzati tulajdonú befalazott lakások.

gyerekek_kilakoltatasa_soha_tobbe_avm_fotok_csoszo_gabriella_freedoc_12_-1.jpg

A kilakoltatás oka az, hogy a lakónak – részben a volt férjével való különválás, részben pedig a betegsége miatti munkanélkülisége következtében – jelentős lakbér tartozása van az önkormányzat felé. A több mint másfél millió forintos tartozásra viszont érvényes részletfizetési szerződése van, és az abban foglalt kötelezettségeknek eleget is tett.

Az önkormányzat mégis elindította vele szemben a lakáskiürítési eljárást, amiről a család még írásbeli értesítést sem kapott, csak múlt vasárnap, szóban tájékoztatta őket a rendőrség a kilakoltatás időpontjáról.

Sajnos nem sikerült elérni, hogy az önkormányzat legalább arra tekintettel felfügessze a kilakoltatást, hogy a család – rokoni segítséggel, valamint a Hálózat Alapítvány krízistámogatása jóvoltából – félmillió forintot egy összegben tudna törleszteni az adósságból. Mindeddig azonban sajnos nem sikerült elérni a kilakoltatás felfüggesztését.

A Város Mindenkié már 2018 elején benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek azért, hogy egyetlen gyerekes család se kerüljön az utcára kilakoltatás miatt. A javaslat elfogadására most petíciót indítottunk. A csoport 2018. szeptember 29-én szervezi meg a 8. Lakásmenet – Otthonunk az életünk felvonulást, amely szintén a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen tiltakozik.

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.