Fagyhalál: 2017/2018 tél

Ez a cikk több mint 5 éves.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ORFK-tól a bíróság segítségével kaptuk csak meg azokat a fagyhalálra vonatkozó adatokat, amelyek nyilvántartását jogszabály írja elő. Mivel az adatkérés időpontjában még nem zárult le a tél, akkor még tudtuk megkérdezni ezeket az adatokat 2017/2018 telére vonatkozóan. Az Utcajogász részvételével megnyert per után felbátorodtunk, és kikértük az előző tél adatait is, amit ezúttal minden nehézség nélkül megkaptunk.

dsc_0540.JPG

A rendőrség adatai alapján 2017. október 15. és 2018. március 31. között 25-en haltak meg gyaníthatóan és 95-en hatósági eljárás által is megállapítottan kihűlés miatt. Ez összesen 120 ember, akik közül gyaníthatóan vagy megállapítottan közterületen 46-an és 74-en pedig magánterületen haltak meg a hideg miatt. A fagyhalál esetek száma valamivel csökkent az előző télhez képest (akkor 180 ember fagyott meg gyaníthatóan vagy bizonyítottan a hideg miatt), viszont a kihűléses halálesetek 62%-a továbbra is fedett helyen, feltehetően lakásban történt, ami szintén illeszkedik a korábbi évek folyamataihoz. 

Mi a megoldás?

A fagyhalál elsődleges oka a szegénység és a megfelelő lakhatás hiánya. Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon valakinek aközött kell dönteni, hogy eszik vagy fűt. A fagyhalál felszámolásához nem a hajléktalan emberek üldözésére, hanem átfogó szociális és lakáspolitikai intézkedésekre van szükség. Olyan intézkedésekre, amelyek megakadályozzák, hogy embereknek az utcán kelljen aludniuk, hogy hónapokat kelljen kihúzni fűtetlen, penészes lakásokban vagy, hogy idős korukra teljesen magukra maradjanak, szinte minden odafigyelés és segítség nélkül. A tömeges lakásszegénység felszámolásának útja az átfogó lakáspolitika kialakítása, ami kiterjedt szociális bérlakás-rendszerrel és érdemi lakhatási támogatásokkal megakadályozza a hajléktalanná válást, és megfizethető lakhatást biztosít a társadalom legsérülékenyebb tagjai számára. Ezzel nemcsak a kihűléses halálesetek száma csökkenne, hanem az általános létbizonytalanság, a lakhatási szegénység és a hajléktalanság is! 

Mit tehetünk?

Nagyon sokan kérdezik tőlünk, hogy mit tehetnek azért, hogy senki se fagyjon meg. Arról, hogy szerintünk hogyan tudsz a legjobban segíteni hajléktalan embertársaidnak, itt foglaltuk össze a tanácsainkat. A kilakoltatás-ellenes kisokosunkban pedig arról olvashatsz, hogyan lehet megakadályozni egy kilakoltatást vagy a lehető legtovább a lakásban maradni, ha nincs hova menned. Ha téged közvetlenül nem érint a kilakoltatás veszélye, de másnak segítenél, nyomtasd ki a kisokost vagy hozz el tőlünk nyomtatott példányokat (írj nekünk emailt ide: [email protected]). Ha pedig rendszerszinten szeretnél változásokért küzdeni és azt szeretnéd, hogy egyetlen gyerekes családot se lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni, csatlakozz kilakoltatás-ellenes kampányunkhoz!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.