Lakcím naplók – 16. rész

Ez a cikk több mint 5 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő tünete. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra nézve, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen szolgáltatásoktól és ellátásoktól esik el. A Város Mindenkiét és az Utcajogászt évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat javasoltunk 2018 júniusában.

lakcim_csalad_print_blog_1.jpg

Kérdés: Sajnos úgy alakult, hogy a bank vitte a házunkat és emiatt költöznünk kellett. Kis híján az utcára kerültünk anyukámmal, aki nagyon beteg, nevelőapámmal aki tólószékes és 100%-os rokkant, illetve anyukám siket nagynénjével. Éppen, hogy találtunk albérletet, de nem engedi a tulajdonos, hogy bejelentkezzünk erre a címre, a bank által elvett házat pedig már eladták, így azt nem használhatjuk állandó lakcímként már. Ez esetben mit lehetne tenni?

Válasz: Ha van érvényes bérleti szerződésük az albérletbe, akkor a tulajdonos külön beleegyezése nélkül is be tudnak jelentkezni. Ezt a jogot megkapták azzal, hogy kibérelték a lakást. Erről itt olvashat részletesebben. Ha semmiképpen nem tudnak bejelentkezni ebbe a lakásba, akkor marad az ún. település szintű lakcím, amiről itt olvashat. Elméletben a település szintű lakcím egyenértékű a lakáscímmel, de sajnos a gyakorlatban sok nehézség van vele. Viszont tb szempontjából például állandó lakcímnek (azaz lakóhelynek) számít, így az orvosnál el kell, hogy fogadják. Minden más helyen, hogyha esetleg diszkrimináció éri Önöket emiatt a lakcím miatt, nagyon szívesen segítünk!

Kérdés: 2017 óta élek Győrben, ahol határozatlan idejű munkaszerződésem van az Audinál. 2018 elejétől érvényes ingatlan bérleti szerződéssel rendelkezem egy albérletben, de sajnos a tulajdonos csak azt engedi, hogy tartózkodási helyet jelentsek be. Viszont mivel nincs állandó lakcímem, ezt nem engedi az okmányira. Lakcím hiányában semmilyen orvosi ellátást nem kapok Győrben. Mit tehetek?

Válasz: Ami nagyon fontos: jogilag a tulajdonos szempontjából semmi különbség nincs az állandó és a tartózkodási hely között. Egyik sem jogosítja Önt a lakás használatára a szerződés lejárta után, és ha nem lakik ott, akkor rögtön fiktiválhatja azt. Önnek viszont hatalmas hátrány, ha nem tud állandóra bejelentkezni. Ha van érvényes bérleti szerződése az albérletbe, akkor a tulajdonos külön beleegyezése nélkül is be tud jelentkezni. Ezt a jogot megkapta azzal, hogy kibérelte a lakást. Erről itt olvashat részletesebben.

Kérdés: A fiam egy telken lakik, amin áll egy kis szoba-konyha, de tarolónak van feltüntetve. Sajnos 3 hónapja nem tudja a lakcímkártyát elintézni. Mi a menete annak, hogy kapjon lakcímkártyát erre a kisházra? 

Válasz: Ha a valóságban van a telken rajta bármilyen építmény (akár tároló vagy bármi), akkor joga van oda bejelentkezni. Erről itt olvashat bővebben. Ha üres, akkor sajnos tényleg nem lehet oda bejelentkezni. Ha az okmányiroda ezt mégsem engedné, akkor mindenképpen kérjék írásban az elutasítást, mert úgy jobban tudunk segíteni az eljárás során.

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.