Lakcím naplók – 15. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő tünete. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra nézve, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen szolgáltatásoktól és ellátásoktól esik el. A Város Mindenkiét és az Utcajogászt évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat javasoltunk 2018 áprilisában és májusában.

blog_145.jpg

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy budapesti lakos szegedre csak szegeden tud bejelentkezni? 

Válasz: A lakcímkártyát bármelyik okmányirodában el lehet intézni, függetlenül attól, hol lakunk vagy hova szól a lakcím.

Kérdés: Szeretnem bejelenteni a tartózkodási helyemet, hogy könnyebben tudjam intézni az ügyeimet. 1) Úgy értem, hogy nincs szükség a tulajdonos beleegyezésére vagy aláírására, hogy bejelentsem a tartózkodási helyemet. Ez mennyire igaz? 2) Azért kilakoltathatnak, ha a tulajdonos tudomásán kívül jelentettem be a lakcímet? 3) Abban az esetben, ha nem tudnám bejelenteni a tartózkodási lakcímemet, be lehet írni a kerületet tartózkodási helyként? 4) Hallottam, hogy járhat lakbértámogatás, ha vidéken lett bejelentve az állandó lakcímem, de Budapesten van munkaszerződésem. Hol kell igényelnem a segélyt?

Válasz: A tartózkodási címet – mint az állandó lakcímet – akkor tudja bejelenteni a tulajdonos külön beleegyezése nélkül, ha van érvényes aláírt szerződése, amit két tanú aláírt vagy ügyvéd ellenjegyzett. Ha van ilyen szerződése, akkor a részletekről itt olvashat. Azért semmiképpen sem lakoltathatják ki, mert bejelentkezett, hiszen ehhez az érvényes szerződés birtokában joga van! Addig pedig szintén nem jelenthetik ki, ameddig jogszerűen ott tartózkodik (vagyis van érvényes szerződése). Település szintű lakcímet sajnos nem lehet tartózkodási helynek bejelenteni. A munkahely által biztosított lakhatási támogatásról itt olvashat bővebben.

Kérdés: Milyen helyiségeket jelenthetek be, ideiglenes lakcímként (pl. raktár postafiók)? 

Válasz: Arról, hogy mi mindent lehet lakcímként bejelenteni, itt olvashat részletesen.

Kérdés: Édesanyám halála után sikerült albérletbe költöznöm, amit ha nehezen is, de egy évig tudtam fizetni. Sajnos a tulajdonos nem jelentett be, és el is adta egy év után a lakását, így egy kőbányai munkásszállóra kényszerültem. Embertelen körülmények voltak, de sajnos ezt tudtam csak fizetni. Tavaly végre sikerült elkötöznöm egy ismerőshöz, aki viszont nem akar bejelenteni be, így most fiktív lakcímem van. Van valamilyen központi hely, ahol a lakcím nélkülieknek adnak címet? Daganatos beteg vagyok, és hiába fizetném a tb-met, lakcím hiányában nem tudom.

Válasz: Ha a tulajdonos nem meggyőzhető, hogy érvényesíthesse a lakcímhez való jogát, akkor település szintű lakcímet be tud jelenteni, aminek a létesítéséről itt talál részletesebb információt. Viszont miután ez a lakcíme megvan, utána még fontos, hogy elintézze, hogy szociális alapon jogosulttá váljon a Tb ellátásra – ehhez vagy az illetékes önkormányzat szociális osztályára kell elmenni vagy a Budapest VII. ker. Kürt utca 4-be, amely a Menhely Alapítvány ügyfélszolgálata és itt segítenek a Tb bejelentésben, ha település szintű lakcíme van.

Kérdés: Az állandó lakcím bejelenthető „iroda” minősítést kapott lakásra is?

Válasz: Igen, lakcím bármilyen minősítésű ingatlan lehet, erről itt olvashat bővebben.

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.