A zuglói MSZP esete a hajléktalanság üldözésével

Ez a cikk több mint 5 éves.

A zuglói MSZP szerint növelni kellene a hajléktalanság kriminalizációját a kerületben. A MSZP helyi képviselői nem csupán az emberséggel, a józan ésszel, a szakma egybehangzó álláspontjával, az alapvető jogokkal és az Alkotmánybírosággal kerültek szembe, hanem pártjuk hivatalos álláspontjával is.  

csoszo_gabriella_21.JPG

Miután az Alkotmánybíróság jogsértőnek találta és megsemmisítette a közterületi hajléktalanság hatósági üldözéséről szóló jogszabályokat, a Fidesz pedig csak azért is beleírta az Alaptörvénybe, hogy a hajléktalanság bizony büntethető, az önkormányzatok kaptak felhatalmazást azoknak a területeknek a kijelölésére, amelyeken a hatóságok intézkedhetnek a fedél nélkül élő emberekkel szemben.

A hajléktalan emberek ellen elkövetett kegyetlensége miatt más ügyben is jogerősen elmarasztalt Papcsák-féle zuglói önkormányzat persze élt is a lehetőséggel. Olyannyira, hogy a kerület egész területén büntethetővé nyilvánította a közterületi hajléktalanságot. Ezt azért a törvényi felhatalmazás sem tette lehetővé, és a Kúria Önkormányzati tanácsa nem is hagyta annyiban. 2014 végén megállapították, hogy a XIV. kerület  „kirívó törvénysértést” követett el, mivel az önkormányzat „lényegében kirekesztette a  XIV. kerületi tulajdonú közterületekről a kényszerű lakhatási szegényeket”. A vonatkozó szabályozást a Kúria megsemmisítette.

Közben Zuglónak új polgármestere lett, Karácsony Gergely személyében. Karácsony Gergely pedig olyan határozati javaslatot terjesztett a képviselő-testület elé, amelynek értelmében a hajléktalanság fővárosi kriminalizációjáról szóló rendelet Zuglóra vonatkozó részét úgy kellett módosítania a fővárosi közgyűlésnek, hogy az „a kerület tulajdonában lévő közterületek tekintetében az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást ne minősítse jogellenesnek.”

Ez sajnos nem jelentette azt, hogy Zuglóban a fedél nélkül élő emberek ezután védve voltak az alapvető jogokat sértő – és nem mellesleg: értelmetlen – hatósági zaklatásoktól, bírságolásokról és előállításokról, hiszen a fővárosi rendelet egész Budapestre vonatkozó rendelkezései továbbra is hatályban maradtak a kerületben: a hatóságok továbbra is intézkedhettek azok ellen a hajléktalan emberek ellen, akik például a buszmegállók, a játszóterek, az oktatási és gyermekjóléti intézmények 50-100 méteres körzetében élnek.

A Zuglói Önkormányzat viszont azáltal, hogy nem kívánt élni a lehetőséggel, hogy „tiltott zónákat” jelölhet ki a kerületben, lényegében elutasította a hajléktalanság kriminalizációját, és ezzel példát mutatott a többi önkormányzatnak is.

És akkor jött a zuglói MSZP, ami a létező minden szempontból leszerepelt.

Az MSZP hivatalos állásponja szerint ugyanis elvből ellenzik a hajléktalanság büntetését (mondjuk erről Tóth József XIII. kerületi polgármesternek például nem szóltak, szóval ő első nekifutásra Kocsis Mátét megszégyenítő módon lényegében az egész kerületben betiltotta a hajléktalanságot, ami akkor se válik becsületükre, ha a szabályozást később enyhítették). A zuglói képviselő-testület mai ülésén tárgyalt MSZP-és előterjesztés ezzel szemben mégis a hajléktalanság kriminalizációjának a kerületi megerősítését javasolta.

De leszerepelt azért is, mert mintha azt sem tudnák, miről beszélnek.

Az előterjesztésben például arra hivatkoznak, hogy a „közterületi italfogyasztás” miatt indokolt hatóságilag üldözni a közterületen élő embereket. A közterületi alkoholfogyasztás ellen azonban már most is felléphetnek a hatóságok, függetlenül attól, hogy az „elkövetőknek” van-e hol lakniuk. A „közterületen történő alkoholfogyasztás szabályairól” szóló helyi rendelet értelmében ugyanis Zugló egész területén tilos az ilyesmi, aki pedig a tiltást megszegi, az a szabálysértési törvény értelmében szabálysértést követ el. (Megelőlegezzük a következő érvet: azért kell kriminalizálni a hajléktalanságot, mert „a hajléktalanok az utcán végzik a dolgukat”. Válasz: a közterületi vizelés is szabálysértés, viszont ezt a problémát sem rendőrökkel kellene kezelni, hanem ingyenes, akadálymentes és éjjel-nappal nyitvatartó nyilvános vécékkel.)

A zuglói MSZP aztán arra is hivatkozik, hogy mivel csak a kerület jelentős részén büntethető a hajléktalanság, többen lettek a hajléktalan emberek is – anélkül persze, hogy ezt bármilyen adattal alátámasztaná. Lehet, hogy ez nem véletlen: a hajléktalanság évek óta büntethető Budapest jelentős részén, de mindeddig semmi nem utal rá, hogy ettől kevesebben lettek volna a fedél nélkül élők. (Tipp: szociális problémák esetében érdemes szociálpolitikai, nem pedig rendészeti megoldásokban gondolkodni, általában jobban beválnak.) Azért az előterjesztő megpróbálhatta volna bizonyítani vagy legalább valamelyest alátámasztani a hajléktalanság növekedéséről szóló állítását (pl. a kerületben dolgozó utcai gondozó szolgálatok adatai alapján), de erre már nem vette a fáradtságot.

Az előterjesztés erkölcsi és politikai színvonalán persze ez sem segített volna. Mégis mit gondolnak magukról – és a baloldaliságról – azok a helyi politikusok, akik az ún. szocialista párt képviselőiként a közterületi hajléktalanság (vélelmezett) növekedéséről rögtön a közterületi hajléktalanság hatósági üldözése jut eszébe?

Ami pedig az előterjesztés intellektuális színvonalát illeti: az előterjesztés elfogadása – az előterjesztést ugyanis az MSZP és a Fidesz együtt többségben lévő képviselői Karácsony Gergely és Szabó Rebeka ellenében is megszavazták – azt jelenti, hogy a fővárosi rendeletben meghatározott „tiltott zónák” immár Zuglóra is vonatkoznak majd. Tehát – a gyakorlatban – nem jelent semmit.

Hevér László előterjesztőnek, a zuglói szociális bizottság elnökének vélhetően nem sikerült értelmeznie a vonatkozó közgyűlési rendeletet – ami, ahogy fentebb láttuk, Zuglóra is éppúgy vonatkozik, mint a többi kerületre. Amit javasolt tehát, az noha helytelen, cserébe viszont teljesen értelmetlen is, hiszen a jelenlegi jogi helyzetettel egyezik meg.

Kár volt ezért. Mindenkinek jobb volna, ha Zugló továbbra is inkább az általunk is üdvözölt – és az áprilisi testületi ülésen ismét továbbfejlesztett„zuglói szociális modell” okán kerülne be a hírekbe, nem pedig az efféle átgondolatlan és értelmetlen előterjesztések miatt. 

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.