Ha nem lesz hová költözniük, már a kórházban kiemelik a csecsemőt

Ez a cikk több mint 6 éves.

gyula_aranka_kicsi.jpg

Friss információ: Arankának és Gyulának sikerült átmeneti időre – másfél hónapra – elhelyezést találnunk egy budapesti családok átmeneti otthonában. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek a felajánlott segítséget. A család hosszú távú lakhatása érdekében a kisbaba megszületési után folytatjuk a munkát a szociális gondozójukkal együttműködésben!

Orbán Aranka és Orbán Gyula egy fiatal budapesti pár, akiknek hamarosan kisbabája születik, de egyelőre nincs hová hazavinniük – akkor pedig a gyereküket kiemelik a családból. Gyula dolgozik, de a pénzt, amit keres, hetente kapja, ezért egyik hétről a másikra élnek, és nincs annyi bevételük, hogy albérletbe vagy más szálláshelyre költözzenek. Ahhoz kérnek pénzügyi támogatást A Város Mindenkié blogjának olvasóitól, hogy kifizethessék egy bérlakás vagy szoba első havi költségét.

Aranka és Gyula februárban vették fel a kapcsolatot az AVM Együtt a Lakhatásunkért Csoportjával. Márciusban kellett elhagyniuk az albérletüket, mert azt a tulajdonos eladta, miközben Aranka már benne járt a várandósságában. Az albérletből nem volt hová menniük, azóta az Aszódi utcai hajléktalanszállón élnek. Folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy hová költözhetnének. Aranka várandóssága végéig jártak-keltek a városban, hátha valahová sikerül bejutniuk, de egyelőre hiába. A Családok Átmeneti Otthonai és az anyaotthonok mind tele vannak, és a várólistánál tovább sehol sem jutottak, pedig rengeteg helyet végigjártak. A munkásszállókon egy összegben, a beköltözéskor kellene kifizetni az első havi bért (ami általában 110 000 Ft körül van), nekik pedig sosincs egyszerre annyi pénzük. Albérletből sem találtak még olyat, amit ki tudnának fizetni.

Időközben Aranka már a terhessége végén jár, napokon belül megszülethet a gyermeke. Ha pedig megszületik, és nem lesz hová vinniük, már a kórházban ki fogják emelni a gyereket a családból, és Aranka sosem viheti haza a kisbabáját. Most azért fordulnak az AVM barátaihoz, mert már semmilyen más lehetőséget nem látnak.

Azt kérik, hogy ha valaki tudja őket pénzzel támogatni, akkor segítsen nekik összegyűjteni egy albérlet vagy más szálláshely első havi lakbérét. Ha sikerül beköltözniük valahová, és az első hónapban kapnak pénzügyi segítséget, akkor a második hónaptól már tudják állni a költségeket. Gyula dolgozik, de a bérét hetente kapja – ezért most a párnak mindig kevés pénz van épp a kezében, de csak egy kezdő lökés hiányzik nekik ahhoz, hogy a következő hónapra már félre tudjanak tenni elég pénzt.

A számlaszámuk: OTP Bank, 11773195 00377001 (Orbán Gyula)

A másik dolog, amit kérnek az AVM barátaitól, hogy ha fel tudnak ajánlani nekik egy szobát, vagy ha ismernek bármilyen megfizethető albérletet, lakhelyet, ahová hárman beköltözhetnének a kisbabájukkal, akkor vegyék fel velük a kapcsolatot. Mivel nincs email-címük, az AVM emailjén keresztül lehet írni nekik ([email protected]), innen továbbítjuk nekik a felajánlott lehetőségeket.

Aranka és Gyula egy olyan pár, akik hiába keresik eltökélten a lehetőségeket, hiába dolgoznak a helyzetük megoldásán szociális munkásokkal és önkéntesekkel együtt, sőt, hiába van stabil bevételük is. Ahhoz egyszerűen nincs elég pénzük, hogy belépjenek a lakáspiacra. Mivel pedig az ellátórendszer (például a Családok Átmeneti Otthonai és az anyaotthonok) túlterheltek, a család teljesen magára maradt – és ha nem lesz hová költöznie, akkor lehet, hogy hamarosan szét is fog szakadni.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.