Lakcím naplók – 14. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő tünete. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra nézve, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen szolgáltatásoktól és ellátásoktól esik el. A Város Mindenkiét és az Utcajogászt évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat javasoltunk 2018 márciusában. 

blog_145.jpg

Kérdés: Az a gondom, hogy a svájci hiteles lakásomat még a banktól megvette egy magánszemély, akitől azóta visszabérlem. Eddig ide voltam bejelentve lakcímre, de most a kiköltözéssel kötelezett arra, hogy jelentkezzem ki. Jelenleg egy másik bérelt ingatlanba megyek, ahol szintén kikötötték a szerződésben, hogy nem jelentkezhetek be. Az okmányirodában nem jelentenek ki, csak akkor, ha azonnal máshova bejelentkezek. Fel lehet ezt valahogy oldani, van megoldási javaslatuk? 

Válasz: Az, hogy a szerződésében kikötötték, hogy nem jelentkezhet be, ellene megy a hatályos jogszabályoknak. Ha gondolja, szívesen segítünk megtámadni a szerződést. Ha ez nem lehetséges, akkor sajnos mást nem tudunk javasolni, mint hogy létesítsen települési lakcímet addig, ameddig nem tud egy megfelelő címre bejelentkezni. Erről itt olvashat részletesen. 

Kérdés: Ha vidéken van állandó lakóhelyem, ám Budapesten tanulok, és a barátnőm saját lakásában van a tartózkodási helyem, de nem vagyok hivatalosan bejelentve ide. Kérhetem-e ezt a budapesti lakcímet ideiglenes lakcímemhez, valamint átkérhetem-e magam, a körzet háziorvosához? 

Válasz: Természetesen bejelentheti a budapesti lakcímet tartózkodási címként. A háziorvosi ellátásról itt talál részletes információt. 

Kérdés: Kedves ismerősöm településszintű lakcím kártyával rendelkezik, de nem él az utcán, mert van segítsége és munkahellyel rendelkezik: hivatásos gépjárművezető. Lejár a gépkocsivezetői engedélye és ennek megújításához lakáscímmel kell rendelkeznie, a település szintű lakcímet nem fogadják el. Ha ezeket nem hosszabbítja meg akkor munkanélküli lesz, akkor ezzel minden esélyt elvesznek tőle és ténylegesen az utcán köt ki. Tudnak ebben segíteni? 

Válasz: Igen, sajnos az a tapasztalatunk, hogy települési lakcímmel nem engedik kiváltani/meghosszabbítani a jogosítványt. Ez nyilván teljesen elfogadhatatlan. Ha az ismerőse nem tud sehova máshova bejelentkezni, akkor azt javasoljuk, hogy keressen meg minket közvetlenül és megpróbálunk neki segíteni a jogérvényesítésben! 

Kérdés: Vidéken van állandó bejelentett lakcímem, de több éve életvitelszerűen a XI. kerületben lakom albérletben, ahová sajnos nincs lehetőségem bejelentkezni. Érdeklődnék, hogy van-e valamilyen lehetőségem XI. kerületi lakcímbejelentésre, továbbá érdekelne, hogy van-e lehetőségem, és ha igen, milyen módon tudnék itt a XI. kerületben szavazni a választásokon? 

Válasz: Ha van érvényes szerződése az albérlethez, akkor a tulajdonosnak már nem kell külön beleegyeznie a lakcím bejelentéséhez. Erről itt olvashatsz részletesen. A választáson mindenképpen tudsz szavazni! Ha az eredeti lakcímed marad, akkor azokra a képviselőkre tudsz szavazni, akik ott indulnak. Ha nem akarsz elutazni a szavazáshoz, akkor át kell jelentkezned a IX. kerületbe, hogy fizikailag ott adhasd le a szavazatodat. Erről itt talál részletes információt. Ha sikerül bejelentkezned a IX. kerületben, akkor az ottani jelöltekre tudsz szavazni. 

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.