Hátralékod van? Kilakoltatás fenyeget? Lépj időben!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Gyakran előfordul, hogy a lakbér- vagy közüzemi díjtartozás lakásvesztéshez vezet. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni a felhalmozódott hátralékoddal vagy téged is kilakoltatás fenyeget, kérünk, olvasd el ezt a tájékoztatót és lépj időben! 

blog2_37.jpg

Ha rezsitartozásod van, az a közüzemi szolgáltatás kikapcsolását eredményezi, ráadásul a tartozást az ingatlanodon fogják végrehajtani (ha tulajdonos vagy) vagy a bérleti jogviszonyod felmondásához vezet (ha bérlő vagy).

A lakbértartozás a bérleti szerződésed bérbeadó általi  azonnali hatályú felmondását teszi lehetővé. Mindkét eset oda vezethet, hogy a bíróság végül a lakásod kiürítését rendeli el, ezért fontos, hogy kérj segítséget! Ha időben megteszed a megfelelő lépéseket, a lakásvesztés megelőzhető, vagy legalább elodázható! Ha viszont későn lépsz, lehet, hogy már nem tudunk segíteni! 

– Érdeklődj az energiaszolgáltatóknál, hogy beleférsz-e a „védendő fogyasztó” kategóriájába, mert így jogosulttá válhatsz támogatásokra. 

– Keresd fel a szolgáltatót (pl. villany, gáz) és érdeklődj a részletfizetési lehetőségekről. Itt is fontos, hogy időben lépj, mert minél kisebb a hátralék, annál könnyebb megoldást találni. 

– A lehető leghamarabb kezdd el az együttműködést a kerületi családsegítő központtal és érdeklődj, hogy minden támogatást megkaptál-e, amire jogosult vagy. Itt – ha erre az önkormányzat lehetőséget biztosított – segítséget tudnak nyújtani az adósságkezelésben is. 

– A kerületi családsegítőn keresztül tudod kérni a Hálózat Alapítvány segítségét is (kizárólag fővárosi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők részére elérhető). Az alapítvány közüzemi (távfűtés, víz-, csatorna, szemétszállítási) díjtartozás rendezése során valamint lakbérhátralékos bérlőknek tud támogatást nyújtani. (Utóbbi esetben akkor, ha már kezdeményezték a bérleti jogviszony felmondását). 

– Egyeztess az önkormányzattal a lehetőségeidről. Kérj időpontot a polgármestertől és/vagy a vagyonkezelő vagy a lakásosztály vezetőjétől. Kérj méltányosságot, részletfizetési lehetőséget, egyéni elbírálást. 

A kilakoltatások egyik leggyakoribb oka közüzemi számlákkal és bérleti díjjal való elmaradás. Ha hátralékod van, mindenképp fordulj az önkormányzathoz és a segítő szervezetekhez!

Ha segítségre van szükséged, csatlakozz Együtt a lakhatásunkért csoportunkhoz! >>>

Ha szeretnéd, hogy senkit ne lakoltassanak ki az utcára, csatlakozz a kilakoltatás-ellenes kampányunkhoz! >>>

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.