Választási kisokos lakcímproblémákkal küzdő embereknek

Ez a cikk több mint 6 éves.

2018. április 8-án Magyarországon országgyűlési választásokat tartanak, ahol azokat a parlamenti képviselőket választjuk meg, akik utána 4 éven keresztül az életünk legfontosabb kérdéseiről fognak dönteni és a győztes párt alakíthatja meg Magyarország kormányát. A Város Mindenkié nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki élni tudjon a választójogával és ezzel beleszólhasson az országunk és a saját sorsába. Ezt a kisokos azért készítettük el, hogy azok is biztosan élni tudjanak a választójogukkal, akik hajléktalanságban vagy lakásszegénységben élnek és ezért gondjaik vannak a lakcímbejelentéssel.  Arról, hogy ez a probléma minimum hány embert érint, itt olvashatsz! 

blog3_16.jpg

Ki szavazhat az országgyűlési választáson?

Minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár (ha nem tiltották el a közügyektől vagy korlátozták a választójogát gondnokság vagy kényszergyógykezelés miatt). FONTOS: nem kell, hogy legyen magyarországi érvényes lakcímed ahhoz, hogy szavazni tudj!

Részletes információkért arról, hogy ki szavazhat, keresd fel a TASZ oldalát!

Hány szavazatunk van?

Az április 8-i országgyűlési választáson alapesetben mindenkinek két szavazata van: egy párt országos listájára és egy egyéni képviselőre szavazhatunk.

Ez alól kivételt képeznek azok, akiknek nincs magyarországi lakcímük (azaz vagy külföldi lakcímük van vagy a lakcímüket érvénytelenítették/fiktiválták és nem tudtak új lakcímet létesíteni). FONTOS: Ők levélben szavaznak és csak egy szavazatuk van – a pártok országos listái közül választhatnak.

Kire szavazunk?

A pártok országos listáján túl mindenki a lakcíme szerinti egyéni képviselőjelöltekre tud szavazni. Ha valakinek van állandó lakcíme (lakóhelye) és tartózkodási helye, akkor is mindig az állandó lakcím szerinti jelöltekre szavaz.

Ha valakinek csak tartózkodási helye van, akkor annak a választókerületnek a jelöltjei közül választhat.

Ha szeretnéd tudni, mely pártok állítottak országos listát és kik az egyéni képviselőjelöltek akár a te választókerületedben (vagy máshol), kattints ide!

Részletes információkért arról, hogy hány szavazatunk van és kire szavazhatunk, keresd fel a TASZ oldalát!

Hol szavazunk?

Alapesetben mindenki az állandó lakcíméhez (lakóhelyéhez) tartozó választókörben szavaz, amiről postán kapott értesítést. Ha nem kaptál értesítőt, ellenőrizd itt, hogy hol van a címedhez tartozó szavazókör!

  • Ha valakinek település szintű lakcíme van és nem jelentett be értesítési címet, akkor a szavazásról szóló értesítő a helyi választási irodába (vagyis a polgármesteri hivatalba) fog megérkezni, ahol ezt személyesen átveheted. A helyi választási irodák címét itt találod. Minden településen (Budapesten minden kerületben) kijelölnek egy szavazókört, ahol a település szint lakcímmel rendelkezők szavaznak. Arról, hogy a te település szintű lakcímeddel pontosan hol tudsz szavazni, itt találsz információt.
  • Ha valakinek nem azon a településen van az állandó lakcíme (lakóhelye), mint ahol él és ahol szavazni szeretne, átjelentkezhet bármelyik választókörbe. Ebben az esetben is azok közül a jelöltek közül választhatsz, akik az állandó lakcímed szerinti választókerületben indultak, de fizikailag máshol adhatod a szavazatodat. Vagyis ha valaki Budapesten él, de Debrecenben van az állandó lakcíme, akkor debreceni jelöltekre fog szavazni, de a szavazatát leadhatja Budapesten is. Az átjelentkezési kérelemnek a szavazás előtti pénteken, azaz április 6-án legkésőbb 16 óráig kell beérkeznie. Ha szeretnél másik szavazókörbe átjelentkezni az április 8-i választáson, ide kattints!
  • Ha valaki fizikai okok miatt nem tud eljutni a szavazóhelyiségbe, akkor joga van ahhoz, hogy mozgó urnát kérjen, és ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság tagjai házhoz viszik neki a szavazó urnát. Mozgó urnát a választások előtti pénteken, április 6-án 16 óráig kérhetsz a helyi választási irodán. A választások napján április 8-án vasárnap legkésőbb 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz adhatod be a kérelmet. A mozgó urna iránti kérelmedet itt tudod leadni az interneten!

Hogyan szavazzak, ha nincs semmilyen lakcímem?

Akkor is van jogod szavazni az országgyűlési választáson, ha semmilyen magyarországi lakcímed nincs, de magyar állampolgár vagy.

Ideális esetben az lenne a legjobb, ha tudnál érvényes lakcímet létesíteni, hiszen a lakcím nemcsak a választásokhoz, hanem a mindennapi élethez is elengedhetetlen.

Azért különösen fontos, hogy legyen lakcímed, mert így mindkét szavazatoddal élni tudsz, és teljes értékű állampolgárként vehetsz részt a választáson.

Ha valami miatt a fenti megoldások közül egyik sem lehetséges, akkor érvénytelen lakcímmel is szavazhatsz, de csak úgy, ha előzetes regisztráltatod magad a választói névjegyzékben. Erről itt találsz további információt. A regisztrációs kérelemnek 2018. március 24-ig kell megérkeznie postán a Nemzeti Választási Iroda címére vagy legkésőbb ugyanezen a napon kell online megtörténnie! Fontos, hogy ebben az esetben csak egy szavazatod van és egyéni képviselőre nem szavazhatsz.

Hova fordulhatok, ha kérdésem van?

Ha elbizonytalanodsz, hogy szavazhatsz-e vagy hol kell pontosan szavaznod, mindenképpen keresd fel ahelyi választási irodát(ez mindig a polgármesteri hivatal épületében van) és ott minden kérdésedre fognak tudni válaszolni.

Ha technikai segítségre van szükséged, akkor várunk szeretettel A Város Mindenkié találkozási pontján minden pénteken a Blaha Lujza téren 15 és 17 óra között, ahol akár az internetes ügyintézésben is tudunk neked segíteni laptopok segítségével.

Ha lakcímbejelentéssel kapcsolatos problémád van, csatlakozzA Város Mindenkié Lakcím érdekvédelmi fórumáhozvagy írj nekünk emailt[email protected] címre!

A TASZ tájékoztatását a választásokkal és a szavazással kapcsolatban itt találod!

Az Önállóam lakni – közösségben élni oldalán fogyatékos emberek találhatnak hasznos információkat a szavazásról!

Fotó: Mindenki Joga

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.