Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok az AVM kilakoltatás-ellenes törvényéről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután a Fidesz már három alkalommal akadályozta meg, hogy a Parlament tárgyalhasson a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó törvényről, az LMP – a többi ellenzéki párttal közösenaz Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte 2018. március 21-ére. A törvénymódosítás célja, hogy a Parlament még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt foglalja törvénybe, hogy 1) a települési önkormányzatok kötelezettsége megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, továbbá 2) az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se legyen lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

blog4_11.jpg

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot február 12-én nyújtották be az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői a Momentum támogatásával. A Házbizottság február 14-én tárgyalt először az előterjesztésről, ahol arról kellett volna a tagoknak dönteni, hogy javasolják-e a törvényjavaslat gyorsított tárgyalását. Ezzel azt lehetett volna elérni, hogy a hajléktalanná válással fenyegetett gyermekes családokat védő intézkedések már a téli kilakoltatási moratórium vége, azaz április 30. előtt hatályba léphessenek. Akkor a Fidesz-frakció néhány nap gondolkodási időt kért. Február 19-én a Házbizottság újabb ülésén végül a Fidesz hivatalosan is elutasította a törvénymódosítás támogatását – magyarázatot azonban a frakció nem volt hajlandó adni arról, hogy a „családok évében” miért nem tartanak indokoltnak egy ilyen jogszabályt. Legutóbb február 27-én tárgyalt a Parlament népjóléti bizottsága a javaslatról, ahol szintén a Fidesz akadályozta meg, hogy a módosításról tárgyalhasson a Parlament. A bizottság ülésén nem hagyták felszólalni az AVM aktivistáját, Tóth Fannit sem, akinek a beszédét végül Demeter Márta (LMP) olvasta fel.

Ha a Fidesz meggondolja magát és a kilakoltatás által fenyegetett családok oldalára áll, akkor a 2018. március 21-re kezdeményezett rendkívüli ülés akár arra is lehetőséget adhat, hogy a törvénymódosítást még a választások előtt elfogadja a Parlament. Ebben az esetben a gyerekes családokat az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium után sem lehetne utcára tenni. Ez hatalmas előrelépést jelentene annak érdekében, hogy – ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök 2017 novemberében fogalmazott – Magyarország valóban ne a kilakoltatott emberek országa legyen. 

A Város Mindenkié kilakoltatás-ellenes kampányáról itt lehet bővebben olvasni >>>

A moratórium alatt folyó kilakoltatásokról itt lehet részletesebben is olvasni >>>

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.