Közmeghallgatást a Bihari út ügyében!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tisztelt Kovács Róbert Polgármester Úr! Tisztelt Weeber Tibor Alpolgármester Úr! 

A Kőbányai Önkormányzat a Bihari utca 8/c. szám alatti önkormányzati lakóház elbontását tervezi – néhány évvel azt követően, hogy több mint 700 millió Ft közpénzt költöttek az épület felújítására. A fővárosi szociális városrehabilitációs program keretében 2005 és 2011 között folyó felújítás után csupán 5 évvel az épületet életveszélyesnek nyilvánították. 

A képviselő-testület a Bihari utca 8/C szám alatti lakóépületről szóló 14/2018. (1. 25.) KÖKT határozattal felkérte a polgármestert, hogy „készítsen olyan tervet a Bihari utca 8/C szám alatti önkormányzati lakóház helyzetének a rendezésére, amely az épület kiürítésén és bontásán kívül alaposan megvizsgálja a feltárt műszaki problémák tartós megoldásának és ily módon az épületben található komfortos önkormányzati bérlakások megőrzésének a lehetőségét is”. 

blog_164.jpg

Noha az épület elbontásáról csak ennek a tervnek az elkészítése és megvitatása után születhet megalapozott döntés, úgy tudjuk, hogy az Önkormányzat továbbra is az épület elbontását tervezi, ami az ott lakók egy részének az elhelyezés nélküli kilakoltatásához és hajléktalanná válásához vezethet. Az érintett családok nagy részének nincs tartozása az önkormányzat felé, lakásaikat tökéletes állapotban tartják, ellenük a közösségi együttélés szabályainak a megsértésével kapcsolatban sem volt soha panasz, mégis többen már kézhez is kapták a kilakoltatási végzésüket. 

A képviselő-testület a januári ülésen sajnos nem támogatta azt az előterjesztést, amelynek elfogadásával az önkormányzat elköteleződött volna a helyzet olyan rendezése mellett, ami biztosítja, hogy a jelenleg ott lakók közül senki nem veszíti el a lakhatását. Egy hasonló tartalmú előterjesztésnek pedig már a megtárgyalására sem volt lehetőség a képviselő-testület februári ülésén. Akkor Önök azzal indokolták az előterjesztés napirendről való levételét (és a testületi ülés felfüggesztését), hogy nem a képviselő-testület a téma részletes megvitatására alkalmas fórum. 

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Alpolgármester úr! 

Ha nem a testületi ülést tartják  erre alkalmasnak fórumnak, akkor azt kérjük Önöktől, hogy működjenek együtt velünk egy alkalmasabb fórum megteremtésében. Megismételjük tehát a tavaly decemberi nyílt levelünkben foglaltakat: arra kérjük Önöket, hogy 2018 márciusában az önkormányzat tartson közmeghallgatást a Bihari utcai lakók lakhatásának ügyben.

Azt szeretnénk, hogy elinduljon egy nyilvános és átlátható egyeztetés a kilakoltatás által fenyegetett családok, az őket támogató szervezetek és az önkormányzat között annak érdekében, hogy a Bihari utcai házban lakó összes család helyzete megnyugtatóan rendeződjön. Ebben számítunk az Önök közreműködésére. 

Várjuk válaszukat. 

Tisztelettel,

A Város Mindenkié

Fotó: Kovács Gábor Tamás

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.