A lakhatáshoz való jogért küzdünk: elmegyünk szavazni!

Ez a cikk több mint 6 éves.

2018. április 8-án országgyűlési választások lesznek Magyarországon. Mi két választás között is számtalan alkalommal, a legkülönbözőbb módszerekkel igyekszünk tenni azért, hogy Magyarország egy igazságosabb ország legyen: szerveződünk, nyílt levelet írunk, aláírásokat gyűjtünk, törvényjavaslatot írunk, tüntetünk, írunk, felvonulunk, polgári engedetlenséget gyakorlunk, és így tovább. A választásokon való részvétel önmagában nem elég ahhoz, hogy egy igazságosabb társadalomban élhessünk, hogy mindenkinek legyen hol laknia. A választásokon való részvétel azonban egy nagyon fontos eszköz a társadalmi változások eléréséhez.

blog_163.jpg

A politika befolyásolásának a rengeteg lehetséges módja közül ez az egyetlen egy, ami valóban mindannyiunk számára egyenlő mértékben nyitva áll. A szavazati jog az egyetlen politikai erőforrás, amiből a legszegényebb állampolgárnak is ugyanannyi van, mint a leggazdagabbnak. Éljünk vele!

A Város Mindenkié csoport mindenkit arra biztat, hogy vegyen részt az április 8-i országgyűlési választásokon.

Kormányváltásra van szükség!

A Fidesz 2010 óta módszeresen az alkotmányosság és jogállamiság szétverésén dolgozik, a társadalom jobbításáért dolgozó civil szervezetekkel szemben pedig rágalomhadjáratot folytat. A jelenlegi kormányzat bevallottan ellenségének tekinti a jóléti államot. A kormány társadalompolitikája növeli a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket. Gyengítették a munkavállalói jogokat. A lakhatási támogatások leginkább a magasabb jövedelmű, vagyonosabb családok számára hozzáférhetőek – a leginkább rászorultak ezekből lényegében kimaradnak. Megszüntették az országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást, és a fővárosi rezsitámogatást. Kriminalizálták a hajléktalanságot. Semmit nem tettek a szociális bérlakás-állomány bővítése érdekében. Megakadályozták, hogy a parlament megtárgyalja a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen kezdeményezett törvényjavaslatunkat. A Fideszes önkormányzatok élen járnak az elhelyezés nélküli kilakoltatásokban.

Bármiféle egyenlősítő, a lakhatási szegénységet és a hajléktalanságot csökkentő társadalompolitikai fordulat legfontosabb előfeltétele a Fidesz egyeduralmának a megtörése, a kormányváltás. Erre pedig csak akkor van esély, ha minél többen elmegyünk szavazni.

Szavazzunk átgondoltan!

A Város Mindenkié csoport egy pártoktól független szerveződés. Továbbra sem fogunk pártok mellett kampányolni, így arra sem fogunk senkit biztatni, hogy erre vagy arra az adott pártra szavazzon. Azt azonban elmondjuk, hogy mi milyen szempontok szerint fogunk dönteni április 8-án.

Egyéni jelöltek

  1. Ha kormányváltást szeretnénk, akkor fontos szempont, hogy az egyéni jelöltek közül arra az ellenzéki jelöltre szavazzunk, akinek a legnagyobb esélye van nyerni.
  2. Az is fontos azonban, hogy ne szavazzunk olyan párt jelöltjére, ami kirekeszti a nemzetből a cigány magyarokat, gyűlöletet kelt a más vallású, más bőrszínű, vagy háború elől menekülő emberek ellen. Mi nem fogunk szélsőjobboldali jelöltre szavazni.

Pártok listái

  1. Olyan pártokat érdemes a szavazatunkkal támogatnunk, amelyekről a választási programjukban szereplő javaslatok alapján feltételezhető, hogy hatalomba kerülve a társadalmi egyenlőtlenségek, a lakhatási szegénység és a hajléktalanság csökkentésén fognak dolgozni.
  2. A választási programokban persze mindenki fűt-fát megígérhet. Ezért aztán érdemes nem csak arra figyelnünk, hogy mi szerepel egy-egy párt programjában, hanem arra is, hogy mennyire hiteles az adott párt: mit tettek akkor, amikor hatalmon voltak? Mit tettek az elmúlt években a parlamenti és önkormányzati képviselőik vagy polgármestereik?

Emiatt fontos, hogy a szavazás előtt tájékozódjunk! Ennek érdekében az AVM Facebook oldalán a választásokig megosztjuk majd a pártok vonatkozó ígéreteit, javaslatait.

Itt olvashatsz arról, hogy mely pártok álltak az AVM hatpontos minimumprogramja mellé, és hogy ez az elköteleződésük szerintünk mennyire hiteles a korábbi teljesítményük alapján. Arról, hogy melyik négy párt csatlakozott a gyermekes családok kilakoltatása ellen indított kampányunkhoz, itt tájékozódhatsz.

A pártok választási programjának a lakhatásról szóló részeiről itt olvashatsz rövid összefoglalókat.

2014-ben mi is értékeltük a DK, az Együtt – PM, a Liberálisok, az LMP és az MSZP programját, valamint a Fidesz addigi teljesítményét. A korábbi, 2010-es választások idején készült értékelésünket itt találhatjátok az országos pártprogramokról, és a fővárosi programokról.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.