Ladányi János: „Nem bontani, hanem építeni lenne célszerű ilyen lakásokat”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tisztelt Képviselő Testület!

Úgy hírlik, hogy a kőbányai Önkormányzat le készül bontani a Bihari úti és a Hős utcai telepeket. Ezzel kapcsolatban az én nevem is szóba került, amennyiben a Polgármester úr – egyik, még az kétezres évek elején, az Önkormányzat megrendelésére készült tanulmányunk egyik fejezetére hivatkozva – azt állította, hogy én már akkor a telepek lebontását szorgalmaztam.

Határozottan állítom, hogy Polgármester úr téved.

ladanyi.jpg

A kérdéses tanulmány elején én azzal foglalkoztam, hogy milyen hátrányai vannak egy soklakásos, alacsony státuszúak elhelyezésére szánt telep építésének vagy létrehozásának, ezután (9. ponttól) rátértem a telepek lebontásának kérdésére és egyértelműen a telep lebontása ellen érveltem, végül a bontás néhány alternatíváját is felvázoltam. A kérdéses tanulmány nyilván ma is megtalálható az Önkormányzat irattárában.

Mostani véleményem a fentiektől csak annyiban tér el, hogy mivel önkormányzati bérlakások azóta sem épültek, nem bontani, hanem építeni lenne célszerű ilyen lakásokat, a telep lakosainak heterogenitását pedig többek között az egykori tanulmányom végén felsorolt alternatívák figyelembe vételével lehetne biztosítani.

Tisztelettel,

Ladányi János szociológus,
az MTA doktora

Budapest. 2018. február 27.

A levelet Váradi Nikolett, a Bihari út 8/c egyik lakója olvasta fel a kőbányai képviselő-testület február 22-i ülésén, ahol Ladányi János nem tudott személyesen megjelenni.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.