A Fidesz miatt lehet májustól újra utcára tenni a gyermekes családokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Házbizottság 2018. február 19-i ülésén sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem támogatta, hogy az Országgyűlés még a téli kilakoltatási moratórium vége előtt megtárgyalhassa A Város Mindenkié (AVM) törvényjavaslatát, amely véget vetett volna a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának. A Kossuth téren tartott ma délelőtti sajtótájékoztatón Szél Bernadett (LMP) elmondta: a Házbizottság kormánypárti tagjai még azt is elutasították, hogy megindokolják a döntésüket. Az AVM tovább folytatja a küzdelmet a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen, és a választások után ismét kezdeményezni fogja a törvényjavaslat elfogadását.

blog_160.jpg

Február 12-én három parlamenti párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői – a Momentum támogatásával – nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amely biztosítaná a gyermekes családok hajléktalanná válásának a megelőzését. A törvénymódosítás egyrészt előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

blog1_10.jpg

A Házbizottság február 14-én tárgyalt először az előterjesztésről, ahol arról kellett volna döntenie, hogy javasolják-e a törvényjavaslat gyorsított tárgyalását annak érdekében, hogy a hajléktalanná válással fenyegetett gyermekes családokat védő intézkedések már a téli kilakoltatási moratórium lejárta, azaz április 30 előtt hatályba léphessenek. Akkor a Fidesz-frakció hétfőig kért gondolkodási időt. 

blog2_40.jpg

Az AVM kérésére Szél Bernadett kezdeményezte, hogy a Házbizottság ismét tárgyaljon az előterjesztésről. A Fidesz-frakciónak csupán azt kellett eldöntenie, hogy támogatják-e a gyermekes családok hajléktalanná tételét, vagy pedig ezúttal a jó oldalra állnak, és nem akadályozzák a törvényjavaslat elfogadását. A Házbizottság mai ülésén sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem tette lehetővé, hogy még időben legalább a parlament elé kerülhessen a javaslat.

blog3_15.jpg

A Fidesz a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának a pártjára állt. A párt meghazudtolta a miniszterelnökét, aki tavaly ősszel a parlamentben azt mondta: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa.” Ahogyan Tóth Fanni, az AVM aktivistája a mai sajtótájékoztatón fogalmazott: „Orbán Viktor az évértékelő beszédében azt mondta, nagyon örül, hogy növekszik a házasságok és a gyerekek száma. Hogyan gondolja támogatni a megszületendő gyerekeket, ha a szülőket utcára lehet tenni, a gyerekeket meg kiszakítani a családból? Azoktól a gyerekektől, akik nem CSOK-os családba születnek, még az elfogadható élet lehetőségét is elveszik, aminek az alapja a biztonságos lakhatás.” A Fidesz felelőssége, hogy Magyarország továbbra is a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának az országa marad. A Fidesz felelőssége, hogy a téli kilakoltatási moratóriumot – lényegében a parlamenti választásokat – követően ismét utcára lehet majd tenni akár gyermekes családokat.

blog5_7.jpg

 Az AVM folytatja a küzdelmet az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen és azért, hogy önkormányzatoknak kötelező legyen elhelyezést biztosítaniuk azoknak, akiket hajléktalanná válás fenyeget. A törvényjavaslatunkat a választások után ismét az Országgyűlés elé terjesztjük majd, hogy a törvények legalább a gyermekes családokat megóvják a hajléktalanságtól. Az AVM szintén tovább küzd azért, hogy a hatóságok betartsák a gyermekvédelmi törvénynek azt a rendelkezését, amely alapján tilos kizárólag a család szegénysége, hajléktalanná válása miatt elszakítani gyerekeket a szüleiktől. 

blog4_10.jpg

Fotók: Vörös Anna

Fotók a mai sajtótájékoztatóról >>>

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.