Elutasította a képviselő-testület a Bihari utcai lakók helyzetének rendezését

Ez a cikk több mint 6 éves.

2018. január 25-én képviselő-testületi ülést tartott a Kőbányai Önkormányzat, ahol a képviselők a Bihari utca 8/c. alatti szociális bérlakástömb sorsát is tárgyalták. Ahogy már korábban beszámoltunk róla, az Önkormányzat néhány éve költött el több, mint 700 millió forintot a háztömb felújítására, ezért különösen érthetetlen, hogy miért tervezik most az épület szanálását és a lakók kilakoltatását. A mai képviselő-testületi ülésen a képviselő-testület kormánypárti képviselői nem voltak hajlandóak felvállalni a kiköltöztetendő lakók elhelyezésének kötelezettségét, de abba belementek, hogy az önkormányzat 2018. május 31-ig megvizsgálja, valóban szükség van-e a bontásra.

blog_157.jpg

A Város Mindenkié (AVM) és az Utcajogász hónapok óta támogatja a kilakoltatás által fenyegetett családokat, melynek eredményeként a ház hat lakója és két AVM-aktivista szólalt fel az ügyben a testületi ülésen, amikor a Tóth Balázs (LMP) által az AVM kezdeményezésére benyújtott határozati javaslatot tárgyalták. A javaslatban két követelést fogalmaztunk meg: 1) a polgármester készítsen olyan tervet, ami számol az épület helyrehozásával is, nemcsak a szanálással; 2) az Önkormányzat minden jelenleg ott lakó számára garantáljon elhelyezést. A ház egyik lakója így fogalmazott: „Azt hittem, a kormányunk célja a családegyesítés, nem pedig a szétszakítás. Ha hajléktalanok leszünk, a gyermekeinket elveszik. Rossz szociális helyzetben élőket, nagycsaládosokat és beteg nyugdíjasokat akarnak kilakoltatni. A kőbányai önkormányzatot egyáltalán nem érdekli, mi lesz a kilakoltatott emberek sorsa. Azért vagyunk ma itt, hogy helyzetünk megoldásra kerüljön. Kérem, gondolják át az emberek sorsát, ne kelljen az utcára kerülnünk!” 

Fontos eredménynek tartjuk, hogy rákényszerítettük az önkormányzatot, hogy foglalkozzon a ház és a lakók ügyével, hiszen a bontásról korábban bármiféle eljárás és közösségi kontroll nélkül született döntés. Azt azonban nem tudjuk elfogadni, ahogyan a kőbányai vezetés ezt az ügyet kezeli. A második, sürgetőbb követelésünkkel ugyanis érdemben nem foglalkozott a testület, és a polgármester felszólalásában egyetlen szót sem ejtett arról, hogy mi lesz a házban élők lakhatásával. Az első követelésünkkel kapcsolatban is meglehetősen cinikus választ kaptunk: az önkormányzat május 31-ig lefolytat egy vizsgálatot a ház bontásának szükségességéről. Csakhogy a kilakoltatási moratórium május 1-jével érvényét veszti és a hónap végéig lehet, hogy a most veszélyben lévő lakók többségét addigra már utcára rakják.  

A felszólalók között volt az a négygyermekes anya is, aki a hét elején kapta kézhez azt a végzést, ami épp az ülés napjára rendelte el – törvénysértő módon, a téli kilakoltatási moratórium ellenére – a család kilakoltatását. Mivel a kerület jegyzője is alátámasztotta, hogy a kilakoltatási jogszerűtlen lett volna, a család végül megmenekült, de ez is csak Tóth Balázs és az AVM nyomásgyakorlásának volt köszönhető. Az ő ügyük kétségbeejtő példát mutat arra, mi vár a házban lakókra májustól. 

Úgyhogy folytatjuk! Az AVM továbbra is támogatja a lakókat érdekeik képviseletében, továbbra is küzdeni fogunk azért, hogy a Bihari utca 8/c-t ne bontsák le indokolatlanul – vagyis ne csökkenjen tovább a szociális bérlakások így is kirívóan alacsony száma Magyarországon – és azért is, hogy önkormányzat garantálja az ott lakók lakhatását. 

Képek a mai testületi ülésről és a lakók felszólalásáról itt >>>

Fotó: Kovács Gábor Tamás

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.