Egyhónapos gyereket és családját lakoltatja ki a kőbányai önkormányzat

Ez a cikk több mint 6 éves.

unnamed_kicsi.jpgSIKER! Mégsem kell holnap élőlánccal megakadályoznunk egy négygyermekes család kilakoltatását – a kőbányai alpolgármester ma arról tájékoztatta a családot, hogy az önkormányzat leállította a törvénysértő és kegyetlen kilakoltatást! Köszönjük szépen mindenkinek, aki vállalta volna a polgári engedetlenséget is az ügyben!

Tisztelt Kovács Róbert Polgármester Úr! Tisztelt Weeber Tibor Alpolgármester Úr!

A kilakoltatási moratórium időszakára, január 25-re tűzte ki a végrehajtó a Bihari utca 8/c alatti önkormányzati tulajdonban álló lakásból egy négy gyermekes édesanya kilakoltatását. Az édesanyát január 22-én értesítette a végrehajtó, hogy még ezen a héten, csütörtökön kilakoltatják. Az Utcajogász álláspontja szerint a kilakoltatás jogszerűtlen, mivel az édesanyára és gyermekeire is vonatkozik a kilakoltatási moratórium, azaz április 30-ig nem hajtható végre a lakás kiürítése. Az Utcajogász végrehajtási kifogással élt az ügyben, azonban fennáll a veszélye annak, hogy azt nem bírálják már el a kilakoltatás előtt.

Mindezek alapján – ahogy a mai nap folyamán telefonon is tettük – az édesanya nevében arra kérjük Kovács Róbert polgármestert és Weeber Tibor alpolgármestert, hogy állítsák le a család jogszerűtlen kilakoltatását.

Az édesanya, B. N. ügyében fontos körülmény, hogy bár határozott idejű bérleti szerződése 2017 őszén lejárt, azt az önkormányzat annak ellenére nem hosszabbította meg, hogy nem volt sem bérleti díj, sem közüzemi díj hátraléka. Azt is hangsúlyozzuk, hogy a bérleti szerződés lejárta óta B. N. továbbra is rendben fizeti a lakáshasználati díjat és a rezsit is, azaz hátraléka továbbra sem keletkezett.

B. N. helyzete nem egyedi a Bihari utca 8/c-ben: ő is azok közé a bérlők közé tartozik, akiket a ház bontása miatt akarnak kiköltöztetni és akinek külön indoklás nélkül maradt el a bérleti szerződés meghosszabbítása. Noha a korábban általunk kezdeményezett közmeghallgatásra a polgármester úr nem volt nyitott, most mégis arra kérjük, hogy a 2018. január 25-én csütörtökön megtartandó testületi ülésen támogassa azt A Város Mindenkié kezdeményezésére benyújtott határozati javaslatot, aminek elfogadása lehetőséget biztosítana a Bihari utca 8/c lakói helyzetének emberséges rendezésére.

A gyerekes családok kilakoltatásának veszélye túlmutat a kőbányai helyzeten, és annak jogszerűtlenségén is. Ma Magyarországon nem tiltja törvény, hogy gyerekeket lakoltassanak ki, tehát a kilakoltatási moratórium lejártával B. N. és négy gyermeke – a legkisebb 1 hónapos – is kilakoltatható lenne, ha a kőbányai önkormányzat nem hajlandó családbarát és emberséges megoldást találni. A Város Mindenki ezért a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának megelőzése érdekében törvénymódosítást kezdemény, hogy a jövőben fel se merülhessen az, hogy egy édesanyát és négy gyermekét az utcára lakoltatnak ki.

Várjuk válaszukat:

A Város Mindenkié csoport

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.