Budapesti Zöld Ház WC-k képekben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy cikk nyomán elindultunk megnézni a fővárosi Zöld Házak WC-it. Találtunk szépen felújított, működő, szép, karbantartott, de nem működő WC-ket. Volt elhanyagolt, nem működő Zöld Ház is. A működő Zöld Házaknál a használati díj alkalmanként 250 Ft, de a szépen felújított IX. kerületi Zöld Ház ingyenesen használható. Vajon vannak még Budapesten vagy más településeken is ilyen Zöld Ház ékszerek?

1. Hunyadi szobor (I. kerület)

Az épület a Halászbástya lépcsőjéről lejőve a balra levő Hunyadi szobor mögött található. Ennek a Zöld Ház WC-nek a lámpácskája világít, tehát működik. Ki is van írva, hogy „OPEN”. A nyitvatartási idő 00-24 óra, és 250 Ft-ba kerül alkalmanként. Úgy tűnik, vagyis a nyíl azt mutatja, hogy az urak részére is a bejárat a hölgyek feliratnál van.

hunyadi.jpg

2. Lovas út (I. kerület)

A Lovas úton, a Levéltár és a Hadtörténeti múzeum Budai Várfal alatti részén található ez a szépen karbantartott, üzemelő Zöld Ház WC. A képen is látható, hogy világít a zöld lámpa, azaz használható 00-24 óra között 250 Ft ellenében.

lovas.jpg

3. Nagymező utca (VI. kerület)

nagymezo2.jpgA Nagymező utca elején található ez a Zöld Ház WC, szemben a Capa központtal.

Az utca egyik és másik oldaláról fényképeztük.

A WC láthatóan nem üzemel. Közelről nézve látható, hogy az egyik oldalon egy jelzőlámpa rendszer van, de egyik gomb sem világít.

Mindegyik ajtó zárva.

Ha működne, a kiírás szerint 00-24 óra között lenne nyitva, a használati díj 180 Ft lenne, valamint a férfi és női részeken kívül pelenkázó és mozgássérült helyiség is van (lenne) benne.    

 

 

 

 

4. Lövölde tér (VI. kerület)

A szép épület valószínűleg nem üzemel, legalábbis a bejáratnál lévő jelzőlámpa nem világít. Ha üzemelne, akkor a kiírás szerint 00-24 óra között lehetne használni, alkalmanként 250 Ft-ért. 

lovolde.jpg

5. Rózsák tere (VII. kerület)

A Zöld Ház egy templom kertjében van. Minden ajtaja (Urak, Hölgyek) zárva, azaz nem működik. Nem volt utalás arra, hogy a Zöld Ház WC esetleg pénzbedobással működne. Ottjártunkkor egy nem magyar pár férfi tagja akarta használni, de szomorúan állapította meg: „außer Betribe” (üzemen kívül). Ha működne is, 7-21 óra között lehetne csak használni. Ugyanis ebben az időben van nyitva a templom parkja, az utcáról nincs a Zöld Házba bejárás.

rozsak.jpg

6. Ferenc tér (IX. kerület) 

Az URAK felirat alatti ajtó kis résnyire nyitva volt, nem mentünk be. A Hölgyek és mozgássérültek felirat alatti ajtó nem volt tárva-nyitva. Semmi nem utalt arra, hogy a Zöld Ház WC esetleg pénzbedobással működne. Később visszamenve a Zöld Házban és körülötte dolgozónál megérdeklődtük, mit tud a nagy ékszerdobozról. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy üzemel és ingyenes a belépés.

ferenc.jpg

7. Városmajor út (János Kórház mellett) (XII. kerület)

A János kórház bejáratának közelében, a Városmajor úton található ez az épület. Működik. A hölgyek feliratnál egy nyíl mutatja, hogy a női bejárat az urak felirat részen van. Ott látható is mindkét piktogram. Világít a zöld lámpácska, és 250 Ft/alkalom belépési díj fejében használható. Ugyanakkor ottjártunkkor a bejárata nem volt zárva, valószínű, valaki nyitva hagyta, és most fizetés nélkül is használhatja a rászoruló.

varosmajor.jpg

(Az anyag összegyűjtésében, megszerkesztésében közreműködött: Lakatos Judit, Német Éva, Somogyi Kati, Sulyok Ági, Szarka Alexandra)

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.