Lakcím naplók – 11. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat tudtunk javasolni 2017 decemberében.

blog_138.jpg

Kérdés: Be vagyok jelentve állandó lakcímre a volt barátnőmhöz, de mi a napokban szakítottunk. Jelenleg albérletben lakok, de nem tervezek itt maradni hosszú távra, így nem szeretném oda bejelentetni magam (nem is tudom, hogy egyáltalán a tulaj hajlandó-e bejelenteni). Megtörténhet az, hogy kijelentenek a jelenlegi lakcímemről a tudtom nélkül? 

Válasz: Köszönjük a megkeresésedet. A válasz a kérdésedre az, hogy igen, sajnos tudják érvényteleníteni a lakcímedet (bár elvileg erről tudnod kell, de erre sajnos nincs garancia). Ennek a folyamatáról itt olvashatsz.

Kérdés: 8 hónapos kismamaként szeretnék tájékoztatást kérni arról, hogy mi a teendő, ha a lakcímem egy budapesti munkásszálló, de tényleges tartózkodási helyem egy, a párom nevén lévő albérlet, ahova (mint a legtöbb albérletbe) a főbérlő nem enged bejelentkezni? A védőnő már volt kint terepen és még volt elégedve. Tudtommal a baba az én lakcímemet kapja automatikusan. Ez lehetséges-e, vagy jár-e valamilyen joghátránnyal, illetve hogyan, milyen módon van lehetőség orvosolni az ebből adódó bonyodalmakat?

Válasz: Nagyon szépen köszönjük a megkeresését. Ha a munkásszálló lakcíme Önnek megfelel pl. illetékesség tekintetében (iskola, óvoda, egészségügyi ellátás stb.), akkor a gyermekének is megfelelő lesz. Sem az okmányirodát, sem elvileg a hatóságokat nem érdekli, hol van a konkrét lakcím, a lényeg, hogy legyen, különösen, ha a védőnő számára elfogadhatóak a feltételek. Azt ugye tudja, hogy az albérletbe joguk van bejelentkezni, ha van érvényes szerződésük és ehhez már nem kell a tulajdonos külön aláírása vagy hozzájárulása? Ha erre van lehetőség, mindenképpen javasolnám, hogy jelentkezzenek be, hogy a lakcímük valójában ott legyen, ahol laknak. Erről itt olvashat részletesebben.

Kérdés: Hajléktalanná váltam és segítséget szeretnék kérni. A lakcím kártyámon az szerepel hogy Lakóhely van, lakcím nélkül. Ezzel kapcsolatban az érdekel, hogy így vállalhatok-e legális munkát, járhatok-e iskolába, jogosult vagyok-e TB-re. Ha nem, mit tehetek? 

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Ez az ún. településszintű lakcím elméletben ugyanannyit ér, mint egy sima lakáscím, de ez sajnos a gyakorlatban nem mindig valósul meg.

Ami a TB-t illeti, ezzel a lakcímmel jogosult a TB ellátásra, de ha nincs munkaviszonya, ahol fizetik Ön után a járulékot, akkor Önnek kell elintéznie. Ha Budapesten él, akkor ennek az elintézésére a VII. ker. Kürt utca 4 alatt lévő Menhely Alapítvány ügyfélszolgálatot javasoljuk. Iskolába is járhat, ebből nem szabad, hogy gond legyen.

Legális munkát is lehet vállalni természetesen, de sajnos előfordulhat, hogy a lakcíme miatt hátrányosan fogják megkülönböztetni (ha el előfordult, érdemes az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni), illetve előfordult már, hogy ilyen lakcímmel adminisztratív nehézségekbe ütköztek az érintettek (pl. azt mondták nekik, hogy nem lehet így bejelenteni őket, de mi nem tudunk arról, hogy ez bármilyen akadályba ütközne, így ha ezzel a problémával találkozik, mindenképpen jelezze felénk, hogy ki tudjuk deríteni, mi az igazi baj).

Állandó lakcímet akkor tud létesíteni, ha pl. egy átmeneti szállón vagy éjjeli menedékhelyen 10-nél több éjszakát tölt el. Ebben az esetben joga van ahhoz, hogy kérje a szálló címének a bejelentését állandó lakcímként. Szerencsére ezt a szabályt már a legtöbb hajléktalanszálló betartja, de ha ezzel kapcsolatban nehézségbe ütközik, szintén keressen minket nyugodtan! 

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.