Igazságot a Bihari utcai lakóknak!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkié 2017 őszén került kapcsolatba a Budapest X. ker. Bihari utca 8/C néhány lakójával, akik abban kérték a segítségünket, hogy ne veszítsék el a lakhatásukat amiatt, hogy az önkormányzat le akarja bontani az önkormányzati tulajdonban lévő lakóházat. Noha az önkormányzatnak nincs jogszabályba foglalt, kikényszeríthető kötelezettsége cserelakást felajánlani az összes ott lakó családnak, az önkormányzat mégis kizárólag akkor jár el emberségesen és méltányosan, ha gondoskodik róla: a Bihari utcai ház egyetlen lakója se veszíti el a lakhatását.

bihari.jpg

A Bihari utca 8/c egy úttörő fővárosi városrehabilitációs program részeként került felújítása 2005 és 2011 között, amelynek célja nemcsak az épület fizikai megújítása, hanem a lakók komplex szociális támogatása is volt. Az eredetileg 1939-ban épült szükséglakások jó részét továbbra is egyszobás, de felújított és komfortos lakásokká alakították át, valamint több kétszobás lakás is kialakításra került. A felújítás alatt családsegítő szolgálat működött a házban, melynek célja a lakók szociális támogatása volt. A programra végül összesen több mint 700 millió forintot költöttek.

Már a felújítás során is sok visszásság és elmaradás történt, ami miatt a felújítás kivitelezése és a kifizetések is elhúzódtak. 2010 után az önkormányzat új vezetése feljelentést is tett a projekt körüli feltételezett csalások miatt, a rendőrség azonban a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Majd alig 5 évvel a felújított épület átadása után a kőbányai önkormányzat 2016 nyarán megállapította, hogy a ház életveszélyes: a függőfolyósokkal és a tetővel is súlyos gondok vannak. Ezután a jegyző elrendelte a ház bontását és elkezdték a lakók elköltöztetését.

A 72 lakásból most kb. 35 lakásban élnek még emberek. Azok, akiknek határozatlan idejű lakásbérleti szerződésük van, a lakástörvény alapján jogosultak cserelakásra. Azoknak azonban, akikkel az önkormányzat határozott idejű szerződést kötött (ami Kőbányán az utóbbi időben általános gyakorlat), a hatályos szabályozás alapján az önkormányzatnak nem kötelező cserelakást biztosítani.

Noha egyelőre nem áll rendelkezésre pontos statisztika arról, hogy mi lett a sorsa a ház eddig elköltözött lakóinak, a határozatlan idejű szerződéssel rendelkezőknek tudomásunk szerint valóban felajánlottak cserelakásokat, és rajtuk kívül néhány különösen sérülékeny helyzetben lévő, határozott idejű szerződéssel rendelkező lakónak is biztosítottak elhelyezést. Úgy tűnik azonban, hogy több mint 10 olyan családnak, akiknek határozott idejű szerződése van, az önkormányzat nem kíván cserelakást biztosítani. Mivel az önkormányzat az épület tervezett bontására hivatkozva a szerződésük hosszabbítását sem teszi lehetővé, őket az elhelyezés nélküli kilakoltatás és a hajléktalanná válás fenyegeti. A Bihari utcai háztömb elbontása beleillik abba a Kőbányán is egyre erősödő – és az önkormányzat által támogatott – folyamatba, amelynek során a szegény és jellemzően cigány lakosságot kiszorítják a kerületből.

A Város Mindenkié nyílt levélben fordult Kovács Róbert kőbányai polgármesterhez, amelyben azt kértük, hogy a Bihari utcai helyzetről tartsanak közmeghallgatást, ahol minden érintett lakó megfelelően tájékozódhat és ők maguk is elmondhatják kéréseiket és követeléseiket.

Tisztelt Polgármester Úr!

A Kőbányai Önkormányzat a Bihari utca 8/c. szám alatti önkormányzati lakóház elbontását tervezi – néhány évvel azt követően, hogy több mint 700 millió Ft közpénzt költöttek az épület felújítására. A fővárosi szociális városrehabilitációs program keretében 2005 és 2011 között folyó felújítás után csupán 5 évvel az épületet életveszélyesnek nyilvánították.

A Város Mindenkié csoport úgy tudja, az önkormányzat mindeddig elutasította, hogy cserelakást ajánljon fel a jelenleg ott lakó összes családnak. Az is előfordult, hogy az önkormányzat lakhatásra nem alkalmas, egészségkárosító lakást ajánlott csak fel, amit az érintettek nem tudtak elfogadni. A lakóház tervezett elbontása így az ott lakók egy részének elhelyezés nélküli kilakoltatásával és hajléktalanná válásával fenyeget. Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan.

A helyzet megoldása érdekében arra kérjük Önt, hogy 2018 januárjában az önkormányzat tartson közmeghallgatást a Bihari utcai lakók lakhatásának ügyben. Azt szeretnénk, hogy elinduljon egy nyilvános és átlátható egyeztetés a kilakoltatás által fenyegetett családok, az őket támogató szervezetek és az önkormányzat között annak érdekében, hogy a Bihari utcai házban lakó összes család helyzete megnyugtatóan rendeződjön.

Várjuk a válaszát,

A Város Mindenkié csoport

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.