Írj levelet a Belügyminisztériumnak a közvécékért!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkié csoport évek óta küzd azért, hogy Budapesten – és az egész országban – az önkormányzatok biztosítsanak mindenki számára elérhető közvécé használási lehetőséget. Jelenleg alig több, mint 80 nyilvános vécé üzemel, vagyis minden huszonötezredik budapestire jut egy közvécé. A Város Mindenkié álláspontja szerint a közvécék fenntartása és üzemeltetése egy ellátatlan állami feladat, amelynek teljesítéséhez jogszabály-módosításra van szükség, mivel jelenleg nem határozza meg jogszabály, hogy hány közvécét kell az önkormányzatoknak a saját közterületükön üzemeltetniük.

vece_itt.jpg

A Város Mindenkié álláspontját, az Alapvető Jogok Biztosa is megerősítette, ugyanis az AVM hajléktalan aktivistájának beadványának hatására 2017 márciusában felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg jogszabály-módosítást, amely kötelező feladattá teszi a közvécék üzemeltetését. Azóta nem történt semmi, noha kerestük a Belügyminisztériumot levélben, tüntettünk a minisztérium épülete előtt, és petíciót is adtunk át a minisztérium számára. Ezért most arra kérünk titeket, hogy küldjetek levelet a Belügyminisztériumnak, amiben leírjátok, hogy nektek miért fontos a közvécé helyzet rendezése. Segítségül ezt a mintát is használhatjátok: 

Tisztelt Belügyminisztérium! 

Budapesten alig több mint 80 nyilvános illemhely üzemel, vagyis minden huszonötezredik budapesti lakosra jut egy. Ezek közül sok nagyon rossz állapotban van, többségük nem akadálymentesített, valamint elenyésző számú használható ingyenesen.

A lakosság nevében arra kérem a Belügyminisztériumot, hogy módosítson jogszabályt annak érdekében, hogy törvényi kötelezettséggé váljon a nyilvános illemhelyek működtetésének biztosítása, ahogy arra 2017-es márciusi állásfoglalásában az Alapvető Jogok Biztosa is kitért. Mindenkinek fontos, hogy legyenek közvécék a városban, néhány csoportnak – mint a például kisgyermekes családok, idősek, hajléktalan emberek, közterületen dolgozók, mozgáskorlátozott emberek – pedig különösen. Miután az illemhely használata egy alapvető, természetes, korlátok közé nem szorítható igény, a lakosság jelentős része sokszor kényszerül olyan helyzetbe, hogy dolgának elvégzése csak szabálysértéssel kivitelezhető.

Az illemhelyek biztosítására vonatkozó állami kötelezettségvállalás és következetes feladat-végrehajtás nem lehet kérdéses. 

Tisztelettel:

Egy, az ingyenes közvécékért kiálló elégedetlen lakos 

Arra is kérünk titeket, hogy a levelet küldjétek el másolatban A Város Mindenkié számára, hogy azt – névtelenül – közzé tehessük a Közvécéket Budapestre Facebook oldalon is. 

A Belügyminisztérium email címe: [email protected]

A Város Mindenkié email címe: [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.