Lakcím naplók – 9. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat tudtunk javasolni 2017 októberében. 

blog_145.jpg

Kérdés: A fiam Zala megyében lakik szállásadónál munkáért cserébe, aki viszont nem hajlandó aláírni a lakcímkártyát. Mit lehet tenni? 

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését! Van esetleg érvényes szerződése a fiának? Mert ha igen, akkor a tulajdonos aláírása nélkül ne fog tudni jelentkezni: http://utcajogasz.hu/2015/07/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/. Ha az lenne a baj, hogy nem fizet a lakhatásért közvetlenül, akár lehet kötni ún. szívességi lakáshasználati szerződést is és azzal is ugyanígy be lehet jelentkezni. 

Kérdés: Van egy lakásom, amit jelenleg a lányom használ. Most oda költözött a barátja is. A barát nem rendelkezik bejelentett lakcímmel, csak kerületi lakcímkártyával. Az információim szerint ezért nem jelenthetem be tartózkodási helynek, csak állandó lakcímre. Amennyiben ezt megteszem, bejelentem állandó lakcímre, ki tudom-e majd jelenteni, ha a körülmények úgy hozzák, nem kell-e az ő hozzájárulása? Azt olvastam, hogy csak abban az esetben tehetem ezt meg, ha ő be tud majd egy másik állandó címre jelentkezni. Ha nem, akkor nem tudom kijelenteni még akkor sem, ha már életvitel szerint nem tartózkodik a lakásban? Ha el szeretném adni a lakást, okozhat-e ez nekem valami gondot? 

Válasz: Sajnos a helyzet az, hogy település szintű lakcím mellett valóban nem tud tartózkodási helyet létesíteni. Viszont ha Ön bejelenti állandóra, bármikor kijelentheti,ha már nem lakik ott, akkor is, ha nincs másik lakcíme helyett. Erről itt olvashat többet: http://utcajogasz.hu/2015/06/lakcim_fiktivalasa_ervenytelenitese/ 

Kérdés: Két évvel ezelőtt elvesztettem az állandó lakcímem, mert apám kijelentett. Azóta sajnos albérletről-albérletre élünk, kisgyermekes család vagyunk. Szeretném visszaszerezni az állandó lakcímem! Lehet ennyi idő elteltével is fellebbezni ez ügyben? 

Válasz: Sajnos ennyi idő elteltével már nem lehet fellebbezni: http://utcajogasz.hu/2015/06/24/lakcim_fiktivalasa_ervenytelenitese/ Ha albérletben él, és van érvényes szerződése, akkor joga van oda bejelentkezni: http://utcajogasz.hu/2015/07/13/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/ 

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy lehet állandó címről kijelenteni, ha nincs másik állandó, mert úgy néz ki, valaki bejelentene csak ki is tudjon jelenteni 

Válasz: Igen, abszolút ki tud jelenteni, itt van, hogy hogyan: http://utcajogasz.hu/2015/06/lakcim_fiktivalasa_ervenytelenitese/ 

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.