Eredményeink – támogasd te is küzdelmünket a lakhatásért!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkié olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. Célunk, hogy kiálljunk a hajléktalan és lakásproblémákkal küzdő emberek méltóságáért és küzdjünk a lakhatáshoz való jogért. Bár munkánk célja hosszú távú – egy igazságos Magyarország, ahol mindenki méltó helyen lakik és biztonságban él – a küzdelem során sok-sok kisebb és nagyobb eredményt értünk el. Konkrét eredményeinkről itt olvashatsz >>>.

blog_155.jpg

A lakhatási válság téma lett

Amikor 2009-ben megszerveződtünk, a lakhatás témája nem volt közbeszéd tárgya. A médiában a hajléktalan emberek szinte csak mint utcai kellemetlenség jelentek meg. Sem a politikusok, sem az állampolgárok nem beszéltek arról, hogy Magyarországon lakhatási válság van. Mára a helyzet jelentősen megváltozott, és ez nagyrészt A Város Mindenkié munkájának köszönhető: az ellenzéki pártok többségének van lakhatási programja, a média sok képviselője a lakhatás kérdését prioritásként kezeli, és egyre inkább általános elvárás, hogy a hajléktalan emberekről tisztelettel beszéljenek. És ami a legfontosabb: a magyar társadalom egyre több tagjában tudatosul, hogy a nehéz lakhatási helyzetért nem az érintettek felelősek, hanem a megfelelő állami és önkormányzati lakáspolitika hiánya.

Sokan vagyunk

Az évente megrendezett Lakásmenetünk Magyarország egyetlen felvonulása a méltó lakhatásért, ahol minden évben egyre többen vesznek részt és még többen értesülnek róla a sajtóból. Blogunkat és Facebook oldalunkat évente több százezer ember olvassa, a rendszeres médiamegjelenéseinken keresztül pedig milliókhoz juttatjuk el üzeneteinket. Csoportunk magjában kb. 30 ember dolgozik, akiknek 80%-a a saját bőrén érzi a lakhatási válságot. Több, mint 200 önkéntesünk van, a közvetlen szimpatizánsaink száma több tízezerre tehető. Évente közel 500 ember keres meg minket kérdéseivel, amikre mind igyekszünk személyre szabottan válaszolni.

Az érintettek hangja egyre erősebb

Kemény munkával elértük, hogy a média, a politika és a szociális szakma egy része is elfogadja, hogy a lakhatási válságról nem lehet azok nélkül beszélni, akiket a probléma közvetlenül érint. A hajléktalanügyi konferenciákon már hajléktalan emberek is részt vesznek és felszólalnak. A médiamunkások nagyobb elérésű felületeken (pl. országos tévék, rádiók, online újságok) is egyre több teret adnak az érintetteknek. Színházi előadások, dokumentumfilmek és egyéb művészeti alkotások születnek, ahol hajléktalan emberek mutathatják be tapasztalataikat és gondolataikat. Már nem csak rólunk beszélnek, hanem egyre inkább velünk is! 

Méltóságot mindenkinek

A Város Mindenkié előtt nem létezett olyan szervezet, ahol maguk az érintettek szerveződnek az alapvető lakhatási jogokért. Munkánk eredményeképpen, a csoportunk támogatásával sok hajléktalan és lakásszegénységben élő ember vált tudatos érdekvédővé és aktivistává. Nálunk nagyon sok olyan ember nyeri vissza a méltóságát és önbecsülését, akiket a társadalom már szinte teljesen elfelejtett.

Hálózat a lakhatásért

Célunk, hogy a lakhatási gondokat ne csak egy szűk kör problémájaként kezeljék, hanem minél több szervezet és magánember vegyen részt a hajléktalanság és a lakásszegénység elleni küzdelemben. A Város Mindenkié három olyan szervezetnek adott életet, amelyek a saját eszközeikkel a lakhatási válság és a politikai elnyomás felszámolásán dolgoznak. Az Utcajogász évente több száz ügyfélnek ad ingyenes jogi tanácsot lakhatási, szabálysértési és diszkriminációs kérdésekben. Az Utcáról Lakásba Egyesület meghonosította Magyarországon az elsőként lakhatást modellt és több, mint 30 embernek biztosít biztos lakhatást. A Közélet Iskolája más elnyomott csoport képviselőinek adja át az AVM és más aktivista szervezetek tudását, tapasztalatát és szerveződési modelljét. Ezekkel a szervezetekkel tudatosan és összehangoltan működünk együtt, hogy mindenki úgy küzdhessen a lakhatási válság ellen, amiben a legjobb.

Inspiráció vagyunk

Számos emberi jogi és érdekvédő szervezet alapítását inspiráltuk, mint például a budapesti Migszol csoport, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért és az „Önállóan lakni – közösségben élni” csoport. Sok lakhatási, szociális, aktivista és karitatív szervezettel működünk együtt azért, hogy Magyarországon végre valódi válaszok szülessenek a lakhatási válságra. Ezen kívül, sokak számára A Város Mindenkié jelenti a fényt az éjszakában egy olyan Magyarországon, ahol a politikai, gazdasági és társadalmi elnyomás egyre fojtogatóbb.

Az információ hatalom

Évente több százan fordulnak hozzánk emailen, telefonon és a Facebookon keresztül kérdéssel vagy tanácsért a lakhatás területén. Kiemelten figyelünk rá, hogy mindenkinek válaszoljunk és minden érdeklődő a lehető legtöbb információt megkapja ahhoz, hogy a helyzete javuljon és tudja, hova fordulhat további segítségért. Kisokosaink és útmutatóink több százezer emberhez jutnak el, lakhatási, lakcím és gyerekvédelmi önsegítő csoportunk több száz embernek adott hasznos tanácsot az évek során.

Kilakoltatásokat akadályozunk meg

Munkánk egy jelentős része arra irányul, hogy megakadályozzuk azt, hogy emberek az utcára kerüljenek. 8 év alatt az Utcajogásszal együttműködve több száz embernek akadályoztuk meg az elhelyezés nélküli kilakoltatását, és sok embernek segítettünk a kilakoltatás után fedelet találni a feje fölé. Az egyéni eseteken túl társadalmi és politikai kérdéssé tettük a kilakoltatások botrányát és folyamatosan emlékeztetjük a döntéshozókat arra, hogy mi a kötelességük a nehéz helyzetben élő állampolgárok felé.

Megállítottuk a kunyhóbontásokat

A Város Mindenkié és a NEKI támogatásával 2014-ben precedens értékű pert nyert hat hajléktalan ember a Zuglói Önkormányzat ellen, amely két évvel korábban jogszerűtlenül bontotta el saját építésű kunyhóikat. A bírósági ítélet kimondta, hogy akkor sem lehet elbontani egy kunyhót megfelelő értesítés és eljárás nélkül, ha azt engedély nélkül építették, több százezer forint kártérítést ítélt meg a sértetteknek és az önkormányzatot bocsánatkérésre kötelezte. Korábban az AVM-nek igen gyakran kellett beavatkoznia, hogy megakadályozzunk jogszerűtlen kunyhóbontásokat. A nyertes per óta jelentősen csökkent az ilyen jellegű próbálkozások száma az önkormányzatok és egyéb hatóság részéről.

Gyerekek kerülnek vissza a szüleikhez

Nagyon sokan fordulnak hozzánk azért, mert gyerekeiket szegénység vagy lakhatási gondok miatt kiemelték. Bár nem mindig vagyunk sikeresek, de sokszor hosszadalmas aprómunkával vagy nyilvános akciók segítségével sikerül elérnünk, hogy ezek a gyerekek visszakerüljenek a szüleikhez, és a család biztonságosabb lakhatási körülmények közé kerüljön.

Lakcím tanácsadás

A Város Mindenkié elérte, hogy a lakcím nélküliség problémája elérje a társadalom és a döntéshozók ingerküszöbét. Ma már nem kérdés, hogy ezt a százezreket érintő helyzetet kezelni kell. A lobbizáson túl évente több száz embernek adunk tanácsot a lakcímmel kapcsolatos problémáik megoldásában.

Felelősségre vontuk a rendőrséget

A rendőrség Magyarországon az állami elnyomás egyik eszköze. Hazánkban kiemelkedően sok igazoltatás történik, és az indokolatlan, zaklató igazoltatások különösen a szegény, roma és hajléktalan emberek érintik. A Helsinki Bizottsággal együtt elértük, hogy a BRFK elismerje, hogy csak azért nem szabad valakit igazoltatni, mert szegénynek vagy hajléktalannak tűnik, és egyezségben rögzítettük a rendőrök kötelezettségét, hogy csak indokolt esetben igazoltassanak valakit, és tartsák tiszteletben az állampolgárok méltóságát.

Megakadályoztuk a hajléktalan emberek büntetését

Több éven át vezettük a küzdelmet a hajléktalanság kriminalizációja ellen, amiben az Alkotmánybíróság is igazat adott nekünk. Noha a közterületi hajléktalanság büntetése bekerült az Alaptörvénybe, a szabálysértési törvény vonatkozó részét már közel egy éve nem alkalmazzák. A törvény végrehajtását folyamatosan monitorozzuk és a TASZ segítségével a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon is megtámadtuk az emberi méltóságot eltipró törvény.

Egy platformra hoztuk 6 párt lakhatási programját

Kezdeményezésünkre a hat legjelentősebb nem-szélsőjobboldali párt, a DK, az Együtt, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd egyaránt támogatásáról biztosította az AVM 6 lakásügyi követelését: a lakhatáshoz való jog alkotmányba foglalását, a támogatott bérlakás-szektor újraszabályozását és jelentős bővítését, az országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatás bevezetését, a magánbérleti szektor biztonságosabbá és megfizethetőbbé tételét, a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának az intézményesítését, valamint a hajléktalanság és az „önkényes lakásfoglalás” kriminalizációjáról szóló jogszabályok azonnali hatályon kívül helyezését

Közvécéket Budapestre!

Kezdeményezésünkre mozgalom indult azért, hogy megfelelő számú ingyenes, tiszta és akadálymentes közvécé legyen Budapesten, hogy senkinek se kelljen az utcára pisilnie és senkit se büntethessenek meg azért, mert lakás hiányában nincs hova végeznie a dolgát. Bár konkrét eredményeink még nincsenek, arra büszkék vagyunk, hogy a kezdeményezésünk hatására nagyon sokan aktivizálódtak és a közvécék hiánya ismét a közbeszéd része lett.

Ha szeretnéd, hogy stadionok helyett lakhatásra költsék a közös pénzünket, támogasd A Város Mindenkiét!

Belföldi utalás: Utcáról Lakásba Egyesület 16200223-10045507 (MagNet Bank)

Nemzetközi utalás: HU12 1620 0223 1004 5507 0000 0000 (IBAN) és HBWEHUHB (SWIFT)

Készpénzes adományt személyesen tudunk átvenni, ezért kérjük, írj e-mailt ide: [email protected]

Ha nincs lehetőséged pénzzel támogatni minket, tárgyi adományokat is örömmel fogadunk, elsősorban MOBILTELEFONOKRA, LAPTOPOKRA, SZEMÜVEGEKRE, FÉNYMÁSOLÓPAPÍRRA, KÁVÉRA és TEÁRA van nagy szükségünk a napi működéshez. Ha ezek közül bármivel tudnál nekünk segíteni, kérjük, írj egy e-mailt az [email protected] címre.

Időnként abban is segítünk, hogy lakhatási válsághelyzetben rászoruló emberek személyes segítséget kaphassanak. Itt találod a személyes segítségkéréseket >>>

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.