Udvarias Zita: Mindenkinek jár a méltó megélhetés

Ez a cikk több mint 6 éves.

Udvarias Zita vagyok a Magyar Szegénységellenes Hálózat Méltó Megélhetés Munkacsoportjának az aktivistája, szociális munkás és három gyermek édesanyja. A munkacsoportban a családi pótlék megduplázásáért dolgozunk. Miért van erre szükség?

blog_154.jpg

Azért mert, Magyarországon minden harmadik gyerek olyan családban él, ahol nem tudják kihasználni a családi adókedvezmény  előnyeit. A családi pótlék az a juttatás, ami törvény szerint minden gyereknek jár. A pótlék összege viszont majdnem egy évtizede nem emelkedett. Ma közel 30%-al ér kevesebbet, miközben  gyerekek százezrei élnek olyan családban, ahol mindennapos a nélkülözés. Emiatt ezek a családok gyakran egészségtelen lakásban laknak, sokszor villany és vécé nélkül élnek méltatlan körülmények között. A torz családtámogatási rendszer azoknak juttat kevesebbet, akiknek már eleve kevés van, ez  a szegény családokban felnövő gyerekek kirekesztődéséhez vezet. Ez az társadalompolitika  igazságtalan.

Gondoljuk csak el… Ha nincs egy saját ágy, ahol kipihenheti magát, ha nincs egy saját kis zug, ahol a leckét elkészítheti, hiányos a világítás, hideg van a lakásban, szemüvegre sincs pénz, ilyen körülmények között élve hogyan tudná felvenni ez a gyerek a versenyt a jobb helyzetben lévő társaival?

Mi elutasítjuk, hogy gyermekek szegénységben nőjenek fel! Abban mindannyian egyet érthetünk, hogy minden gyerek ugyanannyit ér!

Mindenkinek jár a méltó megélhetés és ebbe a méltó lakhatás is beletartozik. Mi ma ezért vagyunk itt. Ezért csatlakoztunk a 7. Lakásmenethez. Csak együtt vagyunk erősek.

A családi pótlék megduplázása, befektetés a jövőbe, ezért dolgozik a Méltó Megélhetés Munkacsoport, kampányunk első lépése egy petíció elindítása. Kérlek, támogassátok az ügyet, írjátok alá a petíciót! 

Dupla családi pótlékot, méltó megélhetést mindenkinek!

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.