Németh Éva: Változást a lakhatásban, akadálymentességben és a családjogban!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Németh Éva vagyok a Rehab Critical Mass aktivistája, azért hogy legyen akadálymentesség és igazságos társadalom. Jó lenne, ha minden 18 évet betöltött embert el tudnának engedni a szülei azzal, hogy képesek az önálló életvitelre, ismerik és tudják, hogyan kell megbirkózni a különböző élethelyzetekkel. Ha lenne lehetőségünk elköltözni és fenntartani magunkat saját keresetből vagy jövedelemből, melyhez méltó munkabér is szükséges.

evi_kicsi.jpg

Azt szeretnénk, hogy legyen abban változás, hogy a fogyatékkal élő férfiak és nők ne halogassák a családalapítást azért, mert nincs elegendő jövedelmük/munkabérük. A nők is egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak és el tudjanak költözni a szüleiktől, az önálló életre való képességeik megkérdőjelezése nélkül. A fogyatékkal élő emberek önállóan tudjanak élni a  saját meleg otthonukban, ami az állapotuknak megfelelően van kialakítva,  akadálymentesítve. 

Követeljük, hogy a fogyatékkal élő emberek kapjanak támogatott lakhatást, és ezen belül a családon belüli erőszak áldozatainak legyen lehetőségük félutas házakba költözni és NEM tömegszállás jellegű hajléktalanszállóba/családok átmeneti otthonába/speciális intézményekbe, ahol nincsen magánszférájuk. 

Változást akarunk a lakhatásban, akadálymentességben, a családjogban, hogy egy igazságos társadalmat építhessünk! 

Szempont az is, hogy (össz)jövedelem, kereset 30%-nál többet NE költsünk lakhatásra, lakásfenntartásra!

Hogy mi önálló életre alkalmasak vagyunk, azt a családban ne mások döntsék el.  A fogyatékosság önmagában nem ok a családnak arra, hogy gondnokság alá vegye a felnőtt embert, aki betöltötte a 18. életévet. 

Mindenkinek jár az emberhez méltó, önálló lakhatás. Mi ma ezért vagyunk itt. Ezért csatlakoztunk a 7. Lakásmenethez. Mert csak együtt vagyunk erősek. 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.