Lakatosné Jutka: Tenni kell

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szeretettel köszöntök mindenkit, aki ma megjelent A Város Mindenkié csoport immár hetedik Lakásmenetén. És hogy idén miért más nevet kapott a menetünk, annak egyszerű oka van. Akik régebben is voltak velünk a meneten, azok tudják, hogy Üres Lakások Menete volt a neve, mert célzatosan arra törekedtünk, hogy bemutassuk a lakásmutyit és a pocsékolást, ami arról szól, hogy szándékosan hagyják tönkre menni a házakat, hogy értékesíthessék őket, miközben több százezer ember él komfort nélküli, fűtetlen lakásban, vagy az utcán. Magyarországon a lakhatási válság egyre jobban felszínre tör, ezért gondoltunk arra, hogy a Lakásmenettel tudassuk a többségi társadalom minden tagjával, a döntéshozókkal, a hatalommal, mi mindenkire odafigyelünk, nekünk mindenki számít!

blog2_36.jpg

Te, aki banki hiteles vagy…

Te aki svájci frankos vesztes lettél/lehetsz…

Te, aki mélyszegénységedben nem kapsz lakhatási támogatást, önkormányzati segítséget…

Te aki már kilakoltatott vagy, vagy közel állsz ehhez…

Te, aki még mindig a szülői házban vagy kénytelen élni, mert nincs pénzed piaci árú lakásra…

Te, aki drága kollégiumot, albérletet fizetsz meg úgy, hogy többed magaddal osztozol minden közös helyiségen, miközben nincs magánszférád….

És Te, aki ma még biztonságban tudod otthonod, de gyermeked, rokonod, barátod, ismerősöd már lakhatási gondokkal küzd és tenni akarsz ez ellen, nos, tudnotok kell, mi odafigyelünk rátok, számunkra fontosak vagytok gondjaitokkal, ami a mindenkori, így a jelenlegi hatalom feladata lenne!

Akkor, amikor ma Magyarországon a teljes lakásállomány nem egészen 2%-a szociális bérlakás, akkor, amikor 2 millió ember él olyan háztartásban, ahol előfordul, hogy nem tudják időben befizetni a lakbér, rezsi, vagy lakás törlesztő részletét, akkor, amikor 30-40 %-al nőttek a lakbérek és ez miatt folyamatosan nő a kilakoltatások száma, akkor, amikor családokat tesznek tönkre, több ezer gyermeket választanak el családjuktól, akkor, amikor éves szinten 100-200 ember fagy meg a saját otthonában, amikor nő a hajléktalan emberek száma, akkor TENNI KELL!

Pedig van pénz!!!!!! Van pénz a LAKHATÁSRA! Csak a kormány ezzel úgy rendelkezik, hogy átcsoportosítja, törvényeiket úgy hozzák, hogy azokat segítsék, akiknek amúgy is van!

És van megoldás, mi tudjuk a megoldást, szakmai javaslatokat nyújtottunk be úgy Tarlós István főpolgármesternek, mint más polgármestereknek. Ezek áttekintésére, a szakmai rész megbeszélésére soha nem került sor! Ezért döntöttünk úgy, hogy a mai Lakásmenet idején ismételten átadjuk szakmai javaslatainkat az illetékeseknek!

A gazdagokat segítő CSOK helyett szociális bérlakásokat, lakhatási támogatásokat akarunk!

Nem akarunk többé elhelyezés nélküli kilakoltatást! Nem akarjuk, hogy gyermekeink állami gondozásban, vagy nevelőszülőnél éljenek, őket mi akarjuk nevelni! Nem akarunk mi nők, állandó félelemben, rettegésben élni, biztonságos, elérhető otthonokat és védett házakat akarunk a családon belüli erőszak áldozatainak!

És nem akarunk utcán élni! Nem akarunk életünk végéig a hajléktalan ellátás szállóin élni!

Azért vagyunk ma itt, hogy végre közösen, jó hangosan kimondjuk: elég volt! Elég volt abból, hogy lakhatás nélkül nincs méltóság, biztonság, család, egészség és élet. Szabadon és méltósággal kíván élni minden magyar állampolgár!

Azért vagyunk ma itt, hogy együttesen, közösen mondjuk ki:

Követeljük a lakhatáshoz való jog törvénybe iktatását!

Követeljük a biztonságos bérlakások számának emelését, a lakbérszabályozást!

Követeljük, állítsák vissza országosan a lakbértámogatást minden rászoruló ember számára! És legyen vége az elhelyezés nélküli kilakoltatásoknak, családok szétszakításának!

Követeljük, legyen felelős kormányzati tisztségviselő a lakhatás ügyének!

Ne feledjétek, CSAK EGYÜTT VAGYUNK ERŐSEK! EGYÜTT ÉRJÜK EL KÖVETELÉSEINKET! EGYÜTT GYŐZÜNK! MERT GYŐZÜNK! MERT AKARJUK, HOGY GYŐZZÜNK!

Lakhatáshoz való jogot!

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.