Ember van a szakadt cipőben is – szolidaritási akció

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkié tagját, aki nehéz lakáskörülmények között él, múlt héten kizavarták a Fővám téri Vásárcsarnokból, mert a biztonsági őr szerint a cipője szakad és piszkos volt. Pedig csak gyümölcsöt akart magának vásárolni. Az AVM 2017. október 10-én szolidaritási akciót szervezett, hogy felhívjuk a figyelmet: ez a város mindenkié, nemcsak a szépeké és a gazdagoké, nem csak a turistáké, nemcsak a szép cipősöké. Mindenkinek joga van a tisztelethez és ahhoz , hogy a nagycsarnokban vásároljon.

blog_152.jpg

Az érintett által készített hangfelvétel tanúsága szerint a következő beszélgetés zajlott le közöttük, mielőtt „kikísérték” a csarnokból

– Miért akar kidobni?
– Ilyen öltözékben nem lehet itt lenni.
– Milyen öltözékben?
– Hát hogy néz ki?
– Miért, hogyan kellene kinézni? Az az úr rövidnadrágban van, miben különbözik tőlem?
– Abban, hogy nem ilyen cipőben van. Menjen ki!

Az akción kb. 30 ember vett részt, akik a vásárcsarnokban sok cipőt raktak ki a földre és táblákkal tiltakoztak a diszkrimináció ellen. Az akció kapcsán a Piacfelügyelőség munkatársa is megjelent a helyszínen, akinek az aktivisták elmondták, hogy ha a Piac nem kér nyilvánosan bocsánatot, akkor az ügyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé fogják vinni. Az alkalmazott megígérte, hogy az üzenetet átadja a főnökeinek.

blog1_7.jpg

Az akcióról a Kettős Mérce videója itt található >>>

Fotók az akcióról itt >>>

blog2_34.jpg

 A kitiltás ezek miatt a cipők miatt történt:

cipo_kicsi.jpg

Az érintett közben adományba kapott új cipőket is egy szolidáris barátunktól:

uj_cipok.jpg

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.