7. Lakásmenet – Csak együtt vagyunk erősek!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkié idén 7. alkalommal szervezi meg a Lakásmenetet, ami egy tömeges felvonulás a lakhatáshoz való jogért. A Lakásmenettel az a célunk, hogy a felhívjuk a figyelmet a magyarországi lakhatási válságra és rámutassunk a kormány és az önkormányzatok felelősségére. A felvonulás a Mozgalmas Ősz része, ami kirekesztett csoportok közös fellépése a jogaikért. Szolidaritást vállalunk egymással! Részletek a Lakásmenetről >>>

20170904_page_cover_sarga_kicsi.png

MI A PROBLÉMA?

2017-ben – a tavalyi évhez hasonlóan – közel 4000, azaz naponta kb. 10 kilakoltatás várható. És ez csak a jéghegy csúcsa – az emberhez méltó lakás biztosítása nemcsak a hajléktalan vagy kilakoltatás előtt álló emberek számára jelent megoldhatatlan problémát. Egyre többen szembesülünk azzal, hogy a lakhatás nehézségei az élet minden más területét is ellehetetlenítik:

  • Az elmúlt öt évben a fővárosban kétszeresére növekedett az albérletek ára. Ezt ma már mind a bőrünkön érezzük, azokkal együtt, akik évek óta hiába várnak szociális bérlakásra.
  • Fiatal felnőttek halogatják a végsőkig a családalapítást, mert nem tudnak önálló lakásba költözni.
  • Rengeteg család él túlzsúfolt körülmények között, mert a fiatalabb generációk nem tudnak önálló lakásba költözni. A magyar lakosság közel fele él túlzsúfolt lakásban.
  • Sokan költöznének nagyobb városokba, hogy munkát vállaljanak, de ezt nem tudják megtenni a megfizethetetlen városi lakásárak és lakbérek miatt.
  • Egy átlagos (pl. pénztárosi, vagyonőri, tanári, ápolói, call-centeres) fizetésből nem lehet súlyos eladósodás nélkül lakást venni vagy albérletet fizetni. A felnőtt gyerekek lakhatásának támogatása fel sem merülhet ezekben a családokban.
  • Rengetegen küzdenek azzal, hogy ha ki is tudnák fizetni az albérleti díjat, az előítéletek miatt nem kapnak albérletet – sem piacit, sem önkormányzatit. Ez a probléma főleg a roma és a gyerekes családokat sújtja.
  • 140 ezer háztartás nem tudja fizetni a jelzáloghitele törlesztőrészletét.
  • Több, mint másfél millió ember nem tudja rendesen fizetni a rezsiköltségeit.
  • Több, mint 100 ezer ember lakcíme rendezetlen, így ők nem jutnak hozzá az alapvető egészségügyi és szociális ellátásokhoz és szavazni sem tudnak.
  • Közel 300 ezer ember él ma az országban elszigetelt roma- vagy szegénytelepeken.
  • Még mindig 200 ezer gyerek nő fel fürdőszoba nélkül Magyarországon és a gyerekek egyharmada él penészes, nedves és egészségtelen lakásokban.

Ezek a problémák összességében több millió állampolgárt érintenek – fiatalt, időset, nőt, férfit, értelmiségit, kétkezi munkást, romát és nem-romát. Miközben van megoldás a lakhatási válságra és csak a kormányon és az önkormányzatokon múlik, hogy lesz-e érdemi változás ezeknek az embereknek életében. A Fidesz-KDNP kormány az állami költségvetésből évente közel 200 milliárd forintot fordít  lakhatási célokra, de ennek elenyésző része megy a lakhatási szegénység csökkentésére. A támogatások legnagyobb része a tehetősebbek lakáscéljait támogatja, szinte kizárólag a tulajdonszerzést és az eladósodást. Ez viszont egyre több embernek nem megoldás, így ők egyre rosszabb lakhatási körülmények közé kerülnek.

Ezen változtatni kell. Erre hívja fel a figyelmet a 7. Lakásmenet. Van beleszólásunk! Fontos, hogy mind ott legyünk, akik a saját bőrünkön tapasztaljuk ezeket a problémákat és azok is, akik szolidaritást vállalnak velünk. A kormány a politikusok kezében van, de ők bennünket szolgálnak! A menet során négy közintézményt (Fővárosi Önkormányzat, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Parlament) fogunk meglátogatni, hogy felhívjuk a figyelmet a felelősségükre és elmondjuk, hogyan szeretnénk lakni és mi kell ahhoz, hogy javuljon a lakáshelyzetünk! 

MIT KÖVETELÜNK?

1. Lakhatást, demokráciát, jogállamot!

Az Orbán-kormány 2010 óta folytatott szegényellenes társadalompolitikája tovább növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket. Mi egy olyan Magyarországért küzdünk, ahol mindenki szabadon és méltósággal élhet. Ahol a legszegényebbek szava ugyanannyit ér, mint a gazdagoké. Amiben a közös intézményeink mindenkit megvédenek a jogsértésektől, a szegénységtől, a hajléktalanságtól.

2. Biztonságos bérlakásokat és lakbérszabályozást Budapesten!

Mára megfizethetetlenné nőttek a lakbérek a fővárosban, a bérlők nagy része pedig bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetben van. A jelenlegi szabályozás nem korlátozza a lakbérek növekedését. Követeljük, hogy vezessenek be olyan szabályozást, ami biztosítja a bérlakások nyilvántartását, a bérlők jogait és a megfizethető fővárosi lakbéreket!

3. Legyen újra fővárosi rezsitámogatás!

Évek óta szünetel a fővárosi lakásrezsi-támogatási rendszer, ami korábban budapesti családok tízezreinek segített lakhatásuk fenntartásában. Követeljük a fővárosi lakárezsi-támogatás újraindítását!

4. Szociális bérlakás-programot!

Budapesten egyre kevesebb a szociális bérlakás, viszont egyre több a kilakoltatás. A kerületi önkormányzatok szabályozása átláthatatlan, minden kerületben más feltételekkel kezelik (vagy adják el) a lakásokat. Követeljük, hogy a Fővárosi Önkormányzat vállaljon felelősséget a budapesti önkormányzati bérlakások kezeléséért. Építsen szociális bérlakásokat, újítsa fel a meglévő bérlakásait és az ezekre rászoruló budapestiek lakjanak bennük!

5. Valóban szociális bérlakásokat!

Az önkormányzatok ma azt csinálnak a bérlakásaikkal, amit akarnak. Semmi nem biztosítja, hogy ezekben a lakásokban rászorulók lakjanak, megfelelő körülmények között, megfelelő támogatással. Az elmúlt években rohamosan nőtt a kilakoltatások száma az önkormányzati bérlakásokból, a lakások jelentős része üresen áll vagy gazdag kormánypárti politikusok és vállalkozók laknak bennük. Követeljük az önkormányzati bérlakások állami szabályozását: működjön egységes lakbértámogatási rendszer; a lakásokat ne lehessen privatizálni; és kizárólag szociális szempontok alapján lehessen őket bérbeadni! Az önkormányzatoknak legyen kötelező fenntartaniuk szociális bérlakásokat a lakhatási szegénység helyi mértéke alapján!

6. Lakcímhez való jogot!

Több, mint 100 ezer ember lakcíme rendezetlen Magyarországon. Érvénytelen lakcímmel szinte lehetetlen hozzájutni az alapvető egészségügyi és szociális ellátásokhoz vagy bármilyen ügyet elintézni. Így az ember gyakorlatilag elveszíti minden állampolgári jogát. Követeljük, hogy mindenkinek oda szólhasson a lakcíme, ahol valójában lakik! Foglalják törvénybe, hogy a szállásadók kötelesek bejelenteni a lakóik lakcímét!

7. Országos lakásfenntartási támogatást!

A kormány 2015-ben megszüntette a lakásfenntartási támogatást, ami több százezer háztartásnak nyújtott segítséget lakhatása fenntartásában. Követeljük az országos lakásfenntartási támogatás bevezetését! Ennek összege igazodjon a valós rezsiköltségekhez, és a rászorulók az ország minden településén egyformán juthassanak hozzá!

8. Lakásproblémák miatt ne válasszák el a gyerekeket a szüleiktől!

A hatóságok törvényt sértenek azzal, hogy rutinszerűen választanak el gyerekeket a szüleiktől azért, mert súlyos szegénységben élnek és ezért nincsen megfelelő otthonuk. Követeljük a gyerekes családok lakhatáshoz való jogának törvénybe foglalását!

9. Legyen vége az elhelyezés nélküli kilakoltatásoknak!

Ma Magyarországon bárkit az utcára lehet tenni bármiféle elhelyezés biztosítása nélkül. A kormány 2015-ben megszüntette a nagyobb településeken korábban kötelező adósságkezelési szolgáltatást is. Attól csak mindenkinek rosszabb lesz, ha családok szakadnak szét, kerülnek az ellátórendszerbe vagy utcára. Követeljük, hogy a Parlament hozzon törvényt arra, hogy elhelyezés nélkül senkit ne lehessen kilakoltatni!

10. Lakáspolitikai stratégiát!

A kormánynak nincs átfogó lakáspolitikája, ezért a lakhatási intézkedések átláthatatlanok, következetlenek és a hatásaikat sem vizsgálják. Követeljük egy olyan lakáspolitikai stratégia megalkotását, ami egyértelmű, számonkérhető célokat határoz meg a lakhatási szegénység és a hajléktalanság felszámolására! A stratégia megalkotásába vonják be az ellenzéki pártokat, a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket és magukat a lakásszegénységben élő embereket is!

11. Felelős kormányzati tisztségviselőt a lakhatás ügyének!

A kormányban külön kormánybiztos felügyeli a „Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezését”, a lakásügyért viszont senki nem vállalja a felelősséget. Követeljük, hogy legyen egyértelmű felelőse a lakásügynek a kormányban! 

KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEK

Készítsük el a Lakásmenet zászlóját! >>>

Táblakészítés a Fűtött utcán >>>

Lakhatási piknik >>>

Lakhatási 6×6 – Politikusi fórum a lakhatásról >>>

Lakásmenet utóbuli >>>

Lakás nélkül nincs méltóság, biztonság, család, egészség és élet. Van megoldás a lakhatási válságra és Te is tudsz tenni érte. Gyere el a Lakásmenetre!

Szervezetek csatlakozását is várjuk!

Felhívás szociális szakembereknek

 Támogasd A Város Mindenkiét, hogy ne stadionokra, hanem lakhatásra költsék a közös pénzünket >>>

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.