Lakcím naplók – 8. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat tudtunk javasolni 2017 szeptemberében.

blog_145.jpg

Kérdés: Két évvel ezelőtt elvesztettem az állandó lakcímem, mert apám kijelentett. Azóta sajnos albérletről-albérletre élünk, kisgyermekes (20 hónapos kisfiúnk van) család vagyunk. Szeretném visszaszerezni az állandó lakcímem! Lehet ennyi idő elteltével is fellebbezni ez ügyben?

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Sajnos ennyi idő elteltével már nem lehet fellebbezni, erről itt olvashat többet. Ha albérletben él, és van érvényes szerződése, akkor joga van oda bejelentkezni, amiről itt kaphat további információt.

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy ha a kiadott lakásomban lakó emberek állandó lakcímként, vagyis lakóhelyként jelölik meg a lakásomat, az rám nézve jelenthet-e gondot, ha egyszer el akarom küldeni őket (mert pl. eladom a lakást)?

 Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Az, ha bejelentkezik Önhöz egy lakó, az Ön számára nem jelent semmilyen hátrányt. A legfontosabb, hogy a lakcím önmagában nem keletkeztet semmilyen jogot a lakáshoz. Viszont fontos, hogy legyen Önök között írásos megállapodás, ami pontosan rögzíti, hogy kinek milyen jogai vannak, mert ez mindkét fél helyzetét megkönnyíti, ha el kell hagyni pl. a lakást. Ha a lakó már nem lakik ott, könnyen ki tudja jelenteni, amiről itt olvashat.

Kérdés: A nővérem élettársa egy szociális intézményben tartózkodik. Állandó lakcímre van bejelentve a nővérem lakásába. Hogyan lehet a kijelentkezést végrehajtani? 

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Arról, hogy hogyan lehet valaki kijelenteni egy lakcímről, itt olvashat. 

Kérdés: Az okmányirodai kisokosok szerint az állandó lakcím bejelentéséhez szükséges a lakás tulajának személyes jelenléte az okmányirodában, vagy engedélyt adhat az ingatlan használatára online. Mégis hol/ hogyan teheti ezt meg online?  

Válasz: Ha az albérletben kötöttek szerződést és azt két tanú is aláírta vagy ügyvéd ellenjegyezte, akkor nem kell a tulajdonos külön beleegyezése vagy jelenléte a bejelentkezéshez, hiszen a szerződés aláírásával Önök a lakcím létesítéséhez is jogot nyertek. Erről részletesebben itt olvashat.

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

 Támogasd A Város Mindenkiét, hogy ne stadionokra, hanem lakhatásra költsék a közös pénzünket >>>

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.