Igazoltatásfigyelő képzés – beszámoló

Ez a cikk több mint 6 éves.

Biztos senkit nem lep meg, milyen gyakran előfordul, hogy rendőrök fenyegetően vagy megalázóan viselkednek az utcán a hajléktalannak vagy szegénynek tűnő emberekkel. Ennek az egyik formája a zaklató igazoltatás, amikor valakitől csakis emiatt kérik el az okmányait, és nyilvánvalóan nincs semmi más oka. A Város Mindenkié régóta küzd azért, hogy ne legyen több ilyen eset – például felvette a kapcsolatot és egyezséget kötött a BRFK-val, most pedig egy állampolgári megfigyelőrendszer kiépítésén dolgozik. (A kampányról és a képzésről bővebben itt tudsz olvasni.)

blog_149.jpg

Az állampolgári megfigyelőrendszer olyan embereket jelent, akik számítanak az ilyen helyzetekre, és ha szemtanúi egy zaklató igazoltatásnak, akkor tudják, mi a teendő. Ahhoz pedig, hogy erre felkészüljenek, csak egy egynapos képzést kell elvégezniük. Én is részt vettem egy ilyen képzésen a nyár elején

A képzés első részében (egy kvíz segítségével, szóval elég vidám és gyors volt az egész!) megismerkedtünk a helyzet jogi hátterével. Megtudtuk, pontosan mit szabad és mit nem a rendőröknek, és mekkora a mozgástere annak, aki szembe akar szállni egy zaklató igazoltatással. A fő lehetőség, hogy az, akit igazoltattak, panaszt tesz. Tehát a szemtanúnak annyi lehet a feladata, hogy információt ad a panasztételről az érintetteknek, és segít összegyűjteni a panaszhoz szükséges adatokat. Vagyis pontosan tudnia kell, milyen helyzetekben lehetséges egyáltalán a panasztétel, és fontos aprólékosan megfigyelnie a helyzetet.

Ezután jött az a rész, ahol egy szituációs játékban elpróbáltuk, pontosan mit tennénk, ha egy zaklató igazoltatás szemtanúi lennénk. Valaki a rendőrt játszotta, valaki azt az embert, akit igazoltatnak – nekünk, résztvevőknek pedig a szemtanú szerepe jutott, aki épp arra jár, és el kell döntenie, adott helyzetben mit csináljon. (Eleinte reméltem, hogy csak egy-két jelenet lesz, és nem kell nekem is szerepelnem, de végül mindenkire jutott egy-egy szituáció, ami szerintem nagyon jó ötlet volt. Amikor legyőztem az izgalmamat, és mindenre jól emlékeztem, nagyon büszke lettem magamra – és csodás gyakorlási lehetőség volt!)

Nagyon örülök, hogy azokat az órákat együtt töltöttem az AVM-esekkel és a lelkes önkéntes csapattal, akik aznap velem együtt csatlakoztak a megfigyelőrendszerhez. A fő dolog, amit az ember nyerhet ebből a képzésből, az az érzés, hogy tudja, mit kell csinálni, ha valakit igazoltatással zaklatnak a közelében – hiszen van hozzá szórólapja, háttértudása, kitűzője, begyakorolt forgatókönyvei. Szóval ha bárki úgy érzi, hogy szeretne felkészült szemtanú lenni, és segíteni másoknak szembeszállni az őket érő igazságtalanságokkal, akkor A Város Mindenkié zaklató igazoltatásokról szóló képzését csak ajánlani tudom.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.