Ilyen a közvécé helyzet az országban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Korábban írtunk arról, hogy mennyire rossz a közvécé helyzet a fővárosban. Jelenleg a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 39 (vagy más források szerint 51) darab illemhelyet üzemeltet a városban, amelyek 180 Ft térítési díj ellenében vehetőek igénybe. Ezen kívül a kerületi önkormányzatok is tartanak fent illemhelyeket, összesen 31 darabot. Tehát a fővárosi nyilvános illemhelyek száma 70 és 80 közöttire tehető, így Budapesten 25 ezer emberre jut egy közvécé. Most kikértük a megyei jogú városok adatait is, amiből kiderül, hogy az országos helyzet sem rózsásabb a budapestinél, itt átlagban 35 ezer emberre esik egy nyilvános vécé.

most.jpg

A szóródás elég nagy: adataink szerint Veszprémben és Hódmezővásárhelyen a legjobb a helyzet, ott 6.700, illetve 7.400 lakosra esik egy közvécé. Az átlagnál jobb az ellátottság Egerben (11 ezer), Dunaújvárosban (11 ezer), Kaposváron (12,5 ezer), Szekszárdon (16 ezer) és Pécsett (18 ezer). A középmezőnyben Nagykanizsa (23 ezer), Miskolc (26 ezer), Nyíregyháza (29 ezer), Tatabánya (33 ezer), Szeged (32 ezer) és Salgótarján (35 ezer) vannak. Kecskeméten a legrosszabb a helyzet, ahol egyetlen közvécét sem tart fenn az önkormányzat, így több, mint 110 ezer ember van nyilvános vécé nélkül. Debrecenben 100 ezernél több emberre jut egy közvécé, majd Szolnok következik 72 ezernél magasabb aránnyal.

Nem minden megyei jogú város válaszolt, illetve nem mindegyik vezet kimutatást a közvécékről (Győr, Sopron, Szombathely, Székesfehérvár). Általában – legalábbis papíron – a közintézmények illemhelyeit mindenhol térítésmentesen igénybe lehet venni .

Békéscsabán 3 (+ 1 db szezonális) közvécé található, melyek önkormányzati tulajdonúak, az üzemeltetetést a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. végzi. Az üzemeltetés vállalkozásba van kiadva, ezert a fenntartási költségekről nincs információjuk. A térítési díjak 50 és 100 Ft között vannak, a szezonális vécés rendezvények alkalmával ingyen igénybe lehet venni.

Debrecenben 2 db közvécé van, amiket az Önkormányzat üzemeltet, az egyik ingyen, a másikat 100 Ft térítési díj ellenében. Ezek fenntartására 4 100 621 Ft-ot fordítottak tavaly.

Egerben 5 közvécé van, ebből 4-et üzemeltet az Önkormányzat, 1 vehető igénybe díjmentesen. A többinél a használati díj: 150 Ft. Az önkormányzati vécék üzemeltetését a Városgondozás Eger Kft. biztosítja, évi 3.400.000 Ft-ért.

Érden az Önkormányzat nem tart fenn közvécéket, a nyilvános illemhelyek fenntartását „a város közforgalmú létesítményeit a jogszabályoknak megfelelő higiénés feltételekkel az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény” végzi. A polgármester hivatalban egy női és egy férfi vécé van, amit munkaidőben ingyenesen igénybe lehet venni.

Hódmezővásárhelyen 6 közvécé van, melyeket az önkormányzat tulajdonában lévő cég működtet. Ebből kettő ingyenes, a többit 50-150 Ft-os térítési díjért lehet használni. Az éves fenntartási költség: 4 410 306 Ft. Az önkormányzat hat intézményt sorolt még fel, ahol a látogatók nyitva tartási időben ingyenesen használhatják a vécét.

Kaposváron 5 nyilvános vécé van, amelyeket az Önkormányzat üzemeltet. Mindegyik térítésmentes. A fenntartási költség: 2.067.000 Ft évente. A fenntartást közfoglalkoztatásban résztvevők látják el, akik után 100%-os térítést kap az önkormányzat.

Kecskemét nem üzemeltet nyilvános illemhelyeket.

Miskolcon 6 db működő nyilvános illemhely található. Az önkormányzat 4 db-ot üzemeltet, mindegyike térítésmentesen vehető igénybe. 2016-ban a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. az illemhelyek fenntartására összesen 1.615.217 Ft-ot költött, amiben a bérek nincsenek benne, mert ezt közfoglalkoztatásból fedezik.

Nagykanizsán 2 nyilvános vécé található magánüzemeltetésben. A közintézményekben az illemhelyet csak az ügyfelek vehetik igénybe.

Nyíregyházán a 100%-os önkormányzati tulajdonú NyírVV Nonprofit Kft. 4 db nyilvános illemhelyet üzemeltet, melyek térítésmentesen vehetők igénybe. A NyírVV még két vécét üzemeltet a piacon, ill. a vásárcsarnokban, térítési díjuk 100 Ft. Tavaly 1.587.000 Ft-ot fordított az Önkormányzat az üzemeltetésre.

Pécsett 7 + 1 szezonális nyilvános vécé van. A önkormányzati Elszámolóház hármat, a BIOKOM Nonprofit társaság (100%-os Önkormányzati tulajdonú cég) kettőt, bérlők kettőt és egy gazdasági társasát egyet üzemeltet 100-200 Ft-os a térítési díjjal. A közintézményekben a vécék az ügyfelek részére elérhetőek. Az üzemeltetési költségekről nincs információ.

Salgótarjánban egyetlen darab közvécé van, amit az Önkormányzat üzemeltet térítésmentesen. 3.379.707 Ft az éves fenntartási költség. A közintézményekben a vécék az ügyfelek részére ingyen elérhetőek.

Szegeden 5 db közvécé van, ebből hármat az önkormányzat vagy önkormányzati cég üzemeltet, kettőt pedig egy magántulajdonú társaság. Nem állnak rendelkezése költségadatok.

Szekszárdon 2 nyilvános vécé van, de ezeket nem az Önkormányzat üzemelteti. A piacon és a tömegközlekedési pályaudvarokon is van térítési díj ellenében igénybe vehető vécé. Az intézményekben csak az oda hivatalos céllal érkezők vehetik igénybe a vécéket.

Szolnokon egyetlen vécét üzemeltet az Önkormányzat, 150 Ft-os térítési díjjal. Az Önkormányzat intézményeiben az ügyfelek ingyenesen használhatják a vécéket, ha nem zavarják meg a működési rendet.

Tatabányán 2 nyilvános vécé található a városban, térítési díjuk 100 Ft. Az Önkormányzat megbízásából a T-Szol Zrt. üzemelteti ezeket, összesen 80.000 Ft/hó+Áfa fenntartási költséggel. Az egyéb létesítményekben a vécék díjmentesen használhatóak az ügyfelek részére.

Veszprémben 9 (7+2 mobil) önkormányzat által üzemeltetett vécé van. Három vehető igénybe térítésmentesen, plusz a Máltai Szeretetszolgálattal kötött megállapodás alapján a meghatározott illemhelyeket a hajléktalan emberek ingyen használhatják, egyébként 100 Ft. a térítési díj. Összesen 14,2 millió Ft az éves fenntartási költség. A buszpályaudvar kivételével az összes közintézmény díjmentes vécét tart fenn. 

Zalaegerszegen egy nyilvános vécé van, amelyet az önkormányzat díjmentesen üzemeltet. Fenntartási költség: 3.357.341 Ft. Valamennyi önkormányzati közintézményben használhatják az emberek az illemhelyeket. 

Összességében, úgy tűnik, hogy ha valaki nem megfelelően adózik, akkor azonnal eljárás indul ellene, de ha milliók emberi méltóságáról van szó… akkor az az államot nem különösen izgatja.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.