Útmutató a közvécé érdekvédelemhez

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mondhatjuk-e egy olyan városra, hogy élhető, amelyből hiányoznak az alapvető közszolgáltatások? Nem kellene, hogy a közvécék – pontosan ugyanúgy, mint a közvilágítás vagy a járdák – részei legyenek a városképnek? Át fognak-e valaha szállni az emberek az autóikból a tömegközlekedésre, ha útközben nem tudják elvégezni a dolgukat? Nincs-e minden embernek szüksége olyan helyre, ahol elintézheti, amit a természet diktál?

vece_logo.jpg

Észak-Amerikában kezdik belátni, hogy szükség van nyilvános illemhelyekre a parkokban, plázákban, köztereken, sétaútvonalakon és a tömegközlekedési hálózatban. Azonban a várostervezők, tömegközlekedési szervezetek, egészségügyi tisztségviselők és az aktív életmód szószólói ritkán ismerik a közvécék fenntartásának jelentőségét. Azok a szabályok, amikhez az építészek igazodnak, egyre inkább elavulnak (pl. csak épületekbe terveznek mellékhelyiséget), és csak kevés szakembernek van tapasztalata olyan építmények tervezésében, amelyek erre a célra megfelelnének közterületen. Ezért a helyi közösségek képviselőinek bele kell ásniuk magukat ebbe a témába, ügyet kell csinálniuk belőle, fel kell hívniuk a többi állampolgár figyelmét a problémára, és együtt kell dolgozniuk a város tisztségviselőivel.

Ennek az útmutatónak az a célja, hogy képessé tegye a helyi közösségek képviselőit és a városi tisztségviselőket arra, hogy olyan közvécéket tartsanak fenn, amelyek élhetőbbé teszik a közösségeket, tiszteletben tartják az emberi méltóságot és segítik az egészséget és a jóllétet.

Fotó: Kovács Gábor Tamás

CSATLAKOZZ A KÖZVÉCÉKET BUDAPESTRE! KAMPÁNYHOZ!

ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT! >>>

Kövesd a Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/kozveceketbudapestre/

Ha szeretnél velünk aláírást gyűjteni vagy bekapcsolódni a kampányba, írj emailt ide: [email protected]

Segíts, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezésünk! Oszd meg a petíciót a Facebookon, posztold csoportokban és levelezőlistákon!

Töltsd le a petíciót, gyűjts rá aláírásokat és add le a találkozási pontunkon (minden pénteken 15-17h Blaha Lujza tér) vagy küldd el nekünk postán! (postacím: A Város Mindenkié, Budapest 1016 Pasaréti út 101)

A petíció nyomtatható változata innen letölthető

A petíció linkje: https://www.peticiok.com/kozveceket_budapestre

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.