Lakcím naplók – 6. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat tudtunk javasolni 2017 júliusában.

blog_138.jpg

Kérdés: Üdv! Ha a mai naptól település szintű lakcímkártyám van, akkor az előző lakcímkártyán szereplő lakcím, mint állandó lakcím megszűnt, vagy az új lakcímkártyán szereplő „lakcím” az állandó lakcímem?

Válasz: Igen, ezzel a lakcímbejelentéssel a korábbi lakcíme megszűnt és mostantól a település szintű lakcím az Ön állandó lakcíme. 

Kérdés: Az szeretném még kérdezni, hogy az egészségügyi szolgáltatás csak az állandó lakcímhez tartozó intézményben vehető igénybe, vagy pedig a tartózkodási helyhez tartozó egészségügyi intézményben is?

Válasz: Ez attól függ, milyen egészségügyi ellátást vesz igénybe. A háziorvost ki tudja választani szabadon, erről itt kaphat részletes információt. A szakellátás esetében elsősorban attól függ, hogy kell-e beutaló és ha nem kell, akkor hajlandóak-e ellátni a területileg nem illetékes szolgáltatónál. Erről itt kaphat részletes információt.

Kérdés: A korábbi lakásom tulajdonosa fiktiválta a lakcímemet. Most albérletben élek. Hogyan tudok ide bejelentkezni?

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Ha az albérletben kötöttek szerződést és azt két tanú is aláírta vagy ügyvéd ellenjegyezte, akkor nem kell a tulajdonos külön beleegyezése a bejelentkezéshez, hiszen a szerződés aláírásával Önök a lakcím létesítéséhez is jogot nyertek. Erről részletesebben itt olvashat.

Kérdés: Az új albérletembe nem tudok bejelentkezni, mert a tulajdonos nem hajlandó még szerződést sem írni. Félek, hogy elveszítem az egészségügyi ellátásomat. Ez így van?

Válasz: Ha van hivatalosan bejelentett munkája, ahol fizetik Ön után a járulékokat, akkor az egészségügyi ellátása nincs veszélyben, mert így biztosítottnak számít, ami nem függ össze a lakcímmel. Ha valamilyen segélyt vagy támogatást kap vagy máshonnan van jövedelme (tehát vagy nem fizetnek Ön után járulékot vagy az állam fizeti), akkor valóban gond van, mert Ön a lakcím hiánya miatt társadalombiztosítási szempontból külföldinek minősül. Emellett minden valószínűség szerint el fogják Önt látni, de minden alkalommal figyelmeztetni fogják, hogy rendezze a jogviszonyát és felmerül annak a veszélye is, hogy később adók módjára behajtják az egészségügyi ellátás költségeit. Mindezek miatt nagyon fontos lenne, hogy bejelentkezzen oda, ahol valójában lakik, hogy biztosan ne legyen se most, se később gond az egészségügyi ellátással. 

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.