A szállón élő emberek félelem nélkül fogalmazhassák meg a véleményüket!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkiét az elmúlt években többen keresték már fel az Üdvhadsereg Bajnok utcai női szállójának lakói közül, hogy elpanaszolják az ott uralkodó megalázó bánásmódot, de eddig még senki nem mert ez ellen nyilvánosan fellépni. Az egyik volt lakó összeszedte a bátorságát és a nyilvánosság elé tárta ezeket a panaszokat. Írásunkra az Üdvhadsereg vezetője is válaszolt, melyet itt lehet elolvasni.  Viszont válaszunkat pedig alább.

blog3_11.jpg

Kedves Bernhard Wittwer úr! 

Köszönjük szépen nyilvános válaszukat, amit A Város Mindenkié blogján megjelent, az Önök Bajnok utcai intézményét érintő panasszal kapcsolatban írtak. 

Kérjük, engedjék meg, hogy néhány dolgot tisztázzunk a blogbejegyzéssel kapcsolatban. 

Ön azt írja, hogy ez egy két évvel ezelőtti ügy. A kép, amit a levél illusztrációjaként felhasználtunk, valóban két éve készült. Ugyanis már 2015-ben is fordult hozzánk valaki, aki a Bajnok utca lakója volt és a mostanihoz nagyon hasonló panaszt fogalmazott meg. Ő akkor nem merte nyilvánosan vállalni a panaszát, mert félt, hogy emiatt el fogja veszíteni a lakhatását. Ezzel szemben az, aki a levelet írta, nemrég vette fel velünk a kapcsolatot és a közelmúltban szerzett tapasztalatait fogalmazta meg. 

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmét arra is, hogy ahogyan az eredeti blogbejegyzésben is írtuk, nem ez volt az első eset, hogy panasszal kerestek meg minket a Bajnok utcai szállóból. Az elmúlt években több olyan nővel is beszéltünk, akinek nagyon súlyos sérelmei és kritikái voltak ezzel az intézménnyel kapcsolatban. Ráadásul a most nyilvánosságra hozott levél hatására még többen léptek velünk kapcsolatba, akik szerint az intézmény vezetésében és működtetésében számos visszaélés tapasztalható. 

A minket megkereső érintettek nem mernek sem Önökhöz fordulni közvetlenül, sem névvel kiállni a nyilvánosság elé, hogy arról beszéljenek, amit az Önök intézményében tapasztalnak, mert félnek az egzisztenciájukat fenyegető következményektől. Mi nem szeretnénk az igazságosztó szerepében tetszelegni és nem szeretnénk megállapítani, hogy pontosan ki, hol és hogyan követi el a hibákat a Bajnok utcai intézményben. Amiben biztosak vagyunk, hogy sok ember szerint bizonyos szakemberek nem bánnak megfelelően az ott élőkkel és ott dolgozókkal. Kérjük, hogy a helyzet orvoslása érdekében indítsanak vizsgálatot a szállónak a szociális munka etikai kódexének megfelelő működésével kapcsolatban és tegyék lehetővé, hogy az ott élő és dolgozó emberek félelem nélkül, biztonságban fogalmazhassák meg a véleményüket, kritikájukat. 

Ami pedig az Ön meghívását illeti, a blogbejegyzés írója és A Város Mindenkié képviselői nyitottak arra, hogy átbeszéljük a konkrét ügyet egy közösen egyeztetett időpontban. Várjuk az Önök szíves jelentkezését! 

Előre is köszönjük szépen az együttműködésüket! 

Tisztelettel, 

A Város Mindenkié csoport 

Budapest, 2017. július 27.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.