Húzzatok bele! Nem engedték pisilni a minisztériumokban a hajléktalan aktivistát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Budapesten alig 80 db közvécé van több mint másfél millió emberre. Ráadásul nagyon kevés olyan nyilvános illemhely van, ami ingyenes és akadálymentes. A Város Mindenkié, a Bennfentes Kívülállók Közkórusa (BKK) és az Önállóan lakni – közösségben élni csoport 2017. július 12-én közös megmozdulást szervezett a Belügyminisztérium és az EMMI elé, hogy felhívja a figyelmet erre a helyzetre és azonnali, átfogó megoldást követeljen.

blog_144.jpg

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájának beadványa hatására az Alapvető Jogok Biztosa 2017 márciusában felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítást, amely kötelező feladattá teszi a közvécék üzemeltetését. Emellett felkérte Budapest főpolgármesterét, hogy a helyzet rendezéséig önként vállalja a közvécék üzemeltetését. Azóta nem történt semmi! Eközben a másfél millió budapestivel és a több tízezer ingázóval és turistával továbbra is előfordul, hogy pisilniük kell az utcán. 

blog4_7.jpg

A mai a tüntetés során Erdős Virág olvasta fel a kampánynak írt versét, majd A Város Mindenkié aktivistája megpróbált bejutni a Belügyminisztériumba vécére, de nem engedték be. Orbán Miklós az elutasítás után felhívta a figyelmet, hogy milyen fontos lenne, ha nyilvános vécék hiányában legalább a közintézmények vécéjét lehetne használni. Ezután Hruskó Erika, mozgássérült aktivista mondott beszédet: „Szeretnék én is egyszerűen, csak úgy begurulni egy tisztán tartott vécébe, ami számomra is használható, bárhol, amerre járok. Anélkül, hogy külön útvonaltervet és időbeosztást kelljen megterveznem, és ahhoz tartanom magam, ha nem akarok nagyobb gondokat magamnak. Akadálymentes, tiszta, őrzött, gondozott közvécéket szeretnék, még az én életemben és nem az unokám életében!” Mindeközben az AVM és a BKK aktivistái a résztvevőkkel vécé-totót és vécé célbadobó versenyt játszottak, és felolvastuk Bornai Tibor,Aki csak pisilni ment a cukrászdábacímű versét. majd az összes tüntető – 15 bili és egy neonszínű vécé társaságában – átvonult az EMMI elé, ahol a hajléktalan aktivista ismét megpróbált bekéredzkedni vécére. Sajnos missziója itt sem járt sikerrel. A két minisztérium pontosan úgy hárított el aktivistánk kérését, ahogyan a közvécékkel kapcsolatos felelősséget

blog2_29.jpg

A Város Mindenkié továbbra is azt szeretné, ha minél több jó minőségű, ingyenes, akadálymentes közvécé lenne Budapesten. Ezt a problémát úgy lehetne a legkönnyebben orvosolni, ha a nyilvános vécék működtetése törvényi kötelezettség lenne. Eddigi kampányunk során több száz budapesti lakó levelét küldtük el a Fővárosi Csatornázási Műveknek, hogy legyen több nyilvános vécé. Figyelemfelhívó megmozdulásokat szerveztünk, blogsorozatot és Facebook oldalt indítottunk Közvécéket Budapestre néven. Nyílt levelet írtunk Budapest Főpolgármesterének, tárgyaltunk a Fővárosi Önkormányzattal, majd javaslatcsomagot küldtünk nekik. Már közel 2000 ember írta alá azt a petíciót, amelyben a Belügyminisztériumot és a Fővárosi Önkormányzatot szólítjuk fel a helyzet kezelésére. A kampányt folyatjuk, mert a szükség nagy úr! 

blog3_10.jpg

Várady István fotói az eseményről itt >>> 

CSATLAKOZZ A KÖZVÉCÉKET BUDAPESTRE! KAMPÁNYHOZ!

 

ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT! >>>

 

Kövesd a Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/kozveceketbudapestre/

 

Ha szeretnél velünk aláírást gyűjteni vagy bekapcsolódni a kampányba, írj emailt ide: [email protected]

 

Segíts, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezésünk! Oszd meg a petíciót a Facebookon, posztold csoportokban és levelezőlistákon!

 

Töltsd le a petíciót, gyűjts rá aláírásokat és add le a találkozási pontunkon (minden pénteken 15-17h Blaha Lujza tér) vagy küldd el nekünk postán! (postacím: A Város Mindenkié, Budapest 1016 Pasaréti út 101)

 

A petíció nyomtatható változata innen letölthető

 

A petíció linkje: https://www.peticiok.com/kozveceket_budapestre

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.