Ide-oda tologatják a közvécék kérdését a minisztériumok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Alapvető Jogok biztosa márciusi állásfoglalásában felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgálja felül a közvécékkel kapcsolatos jogszabályi háttér hiányosságait, és fontolja meg jogszabály-módosítás szükségességét annak érdekében, hogy országosan, mindenki számára elérhető lehetőség legyen a közvécék igénybevétele. Júniusban, tehát három hónappal az Alapvető Jogok Biztosának intézkedését követően levélben fordultunk a BM-hez, hogy megtudjuk készül-e már a jogszabály-módosítás a közvécék üzemeltetéséről. Megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy a közvécék üzemeltetésének szabályozása elsősorban közegészségügyi kérdés, így a BM továbbpasszolta az Alapvető Jogok Biztosának kérését az EMMI felé. Magyarul: eddig nem történt semmi, csak a szokásos pingpongozás kezdődött el.

 

igazi_vece.jpg

Az Utcajogász először A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájának köztisztasági szabálysértési ügyében (bokorba kellett pisilnie, mert nem volt máshova) fordult 2016 nyarán az Alapvető Jogok Biztosához, majd 2016 őszén egy újabb beadványban a közvécék hiánya által okozott alapvető jogokat sértő helyzetre hívtuk fel az Alapvető Jogok Biztosának figyelmét. Az Alapvető Jogok Biztosa állásfoglalásában megállapította, hogy a közvécék hiánya sérti az emberi méltósághoz és a testi-lelki egészséghez való jogot és az Utcajogász álláspontjához hasonlóan önkormányzati feladatként kezelte a közvécék üzemeltetésének szabályozását, ezért kérte fel a belügyminisztert a jogszabály-módosítás megfontolására. A megkeresésünkre adott válaszból kiderült, hogy a Belügyminisztérium nem osztja az álláspontunkat, szerintük az közvécék telepítése, üzemeltetése elsősorban közegészségügyi szempontból szabályozandó, így az Alapvető Jogok Biztosának felkérését az EMMI-hez továbbították.

 

A Város Mindenkié és az Utcajogász – és valószínűleg a közvécék hiányát elszenvedő emberek számára is – persze mindegy, hogy kihez tartozik a közvécék kérdése, számunkra egy a fontos: minél hamarabb olyan szabályozást alkosson az állam, ami lehetővé teszi, hogyha valakinek dolga van, akkor nem a kapualjat, vagy a bokrok között bujkálást kelljen választania és szabálysértési bírságot kockáztatni. Reméljük, hogy most már valahol tényleg elkezdődik az Alapvető Jogok Biztosa állásfoglalásának megfelelő érdemi munka, és újabb három hónap múlva nem arról kell beszámolnunk, hogy most az EMMI-ben jöttek rá arra, hogy máshoz tartozik a közvécék kérdése.

 

Húzzatok bele! Hogy felhívjuk a figyelmet a minisztériumok felelősségére a közvécék ügyében, 2017. július 12-én reggel 10 órakor a Belügyminisztérium előtt tartunk rövid tüntetést és utcai akciót. Várunk mindenkit szeretettel! Részletek itt >>>

 

CSATLAKOZZ A KÖZVÉCÉKET BUDAPESTRE! KAMPÁNYHOZ!

 

ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT! >>>

 

Kövesd a Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/kozveceketbudapestre/

 

Ha szeretnél velünk aláírást gyűjteni vagy tevőlegesen is bekapcsolódni a kampányba, írj emailt ide: [email protected]

 

Segíts, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezésünk! Oszd meg a petíciót a Facebookon, posztold csoportokban és levelezőlistákon!

 

Töltsd le a petíciót, gyűjts rá aláírásokat és add le a találkozási pontunkon (minden pénteken 15-17h Blaha Lujza tér) vagy küldd el nekünk postán! (postacím: A Város Mindenkié, Budapest 1016 Pasaréti út 101)

 

A petíció nyomtatható változata innen letölthető

 

A petíció linkje: https://www.peticiok.com/kozveceket_budapestre

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.