„Képtelenség ennyiből albérletet találni, és mellette meg is élni”

Ez a cikk több mint 7 éves.

Jelenleg Ercsiben lakom önkormányzati lakásban, határozott idejű bérleti szerződés alapján. Az önkormányzattól májusban kaptam egy értesítés, amely szerint július végéig ki kell költöznöm a lakásból, mert a bérleti szerződés meghosszabbítására nincs lehetőség.

mate_laszlo.JPG

Annak jogszerűségét, hogy a szerződést nem hosszabbítják meg, nem vitatom, hiszen határozott időre szól. Azonban kértem, hogy méltányosságból hosszabbítson addig az önkormányzat, amíg az ingatlannal ténylegesen rendelkezni tud. Ez ugyanis egy 6 lakásos lakóingatlan, a bérlők között van olyan, akinek csak jövő évben jár le a szerződése, tehát addig a házat sem értékesíteni, sem lebontani nem tudja az önkormányzat. Kérelmemben megírtam a polgármesternek, hogy két kiskorú gyermekemet egyedül nevelem minimálbérből, így nagy segítséget jelentene számomra, ha még jövő évig maradhatnék a lakásban. Kértem továbbá, hogy önkormányzati bérlakás vagy szociális bérlakás igénylésének lehetőségéről is tájékoztassanak.

Két gyermekem közül a nagyobbik 14 éves, az általános iskolát most fejezte be, budapesti középiskolában szeretném tovább taníttatni, kisebbik gyermekem pedig 10 éves, Ercsiben jár általános iskolába. Én Budapesten dolgozom, minden hétköznap hajnalban indulok munkába. Kb. 120 ezer Forintot kapok kézhez túlórákkal és családi adókedvezménnyel. Ez a kereset a jelenlegi lakásbérlet mellett szűkösen ugyan, de elégséges ahhoz, hogy gyermekeimmel megéljünk (hozzátéve azt, hogy lehetőség szerint magamon spórolok, hogy a gyerekeknek mindent megadhassak).

Piaci alapon lakást bérelni viszont már nem elég ez a jövedelem, képtelenség ennyiből albérletet találni, és mellette meg is élni.

Levelemre a polgármester úr postafordultával válaszolt is. Meglehetős cinizmussal leírta, hogy van még másfél hónap a szerződés lejártáig, és a nyár a legmegfelelőbb az új lakás felkutatásához, valamint megosztotta azon gondolatát, hogy a helyzetem július után sem fog szerinte változni, így most sem kisebb a lakás megtalálásának esélye, mint később lesz. Látható, hogy a polgármester úr fel sem tudja fogni, hogy a méltányossági kérelmem teljesítése nekem egyéves túlélést jelentene, amíg együtt lehetek a gyerekekkel.

Természetesen az önkormányzati lakás igénylésére vonatkozó tájékoztatást nem adta meg, azt írta, hogy tájékoztatni fog, majd ugyanabban a mondatban (nekem úgy tűnt) ismét cinikusan sok sikert kívánt egy alkalmas lakás felkutatásához!

Higgyék el, hogy próbálkoztam már sokfelé lakáskereséssel, a lehetséges és elérhető verziókat számba vettem, azonban az anyagi lehetőségeim miatt mindenütt sikertelenül jártam.

Nagy az esélyem arra, hogy a bérleti szerződés lejárta után kilakoltatnak, mert nem tudunk hová költözni. Nem magamat féltem, mert én egy ágybérletben vagy munkásszállón is meg tudnám húzni magam, de a két gyermekemtől nem szeretnék elszakadni. Márpedig ha kilakoltatnak, nagy valószínűséggel állami gondozásba kerülnének. Olyan rokonom, akinél hárman ellakhatnánk, nincs. Ha valaki olcsó albérletet tudna ajánlani Ercsiben (esetleg Budapesten), azt örömmel venném.

Kapcsolat: [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.