Lakcím naplók – 4. rész

Ez a cikk több mint 7 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik  egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Sorozatunk második részében beszámolunk arról, milyen ügyekben keresnek fel minket és mi milyen megoldásokat tudunk javasolni 2017 májusában. 

blog_138.jpg

Kérdés: Van egy lakótársam, aki Nagykanizsáról költözött fel Budapestre. Az állandó lakcíme megszűnt, mert sajnos árverezésre került a lakásuk. Felszólították, hogy onnan jelentkezzen ki, mert ellenkező esetben megbüntetik. Albérletben lakunk, de a tulajdonos nem engedi, hogy bejelentkezzünk az ingatlanba. Pedig 5 évre szóló bérleti szerződést kötöttünk. Így most se állandó, se tartózkodási címe nincs. Mit tud ebben az esetben tenni? Hova tud bejelentkezni? Várom szíves válaszukat, amelyet előre is nagyon köszönök.

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Az albérleti szerződést, amit kötöttek aláírta két tanú is? Mert ha igen, akkor nem kell a tulajdonos külön beleegyezése a bejelentkezéshez, hiszen a szerződés aláírásával Önök a lakcím létesítéséhez is jogot nyertek. Erről részletesebben itt olvashat.

Kérdés: Azt szeretném megtudni, hogy ki tudnak-e írni a lakcímemről a hatóság emberei, ha nem tartózkodom ott?

Válasz: Erre a kérdésre itt találsz választ.

Kérdés: A honlapjukon megjelent cikk alapján érdeklődni szeretnék, hogy mik a legfőbb hátrányai ha nincs Magyarországon állandó lakcímem?

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Az állandó lakcím hiánya nagyon sokféle ügyintézés során okozhat problémát, de különösen az egészségügyi és szociális ellátások területén. Ezekről itt olvashat bővebben: http://utcajogasz.hu/2016/11/20/az-alapveto-jogok-biztosahoz-fordultunk-a-lakcim-nelkuli-csaladok-ugyeben/, http://utcajogasz.hu/2016/03/03/legalabb_kilencvenezer_ember_van_bizonytalan_lakcim_helyzetben/ és http://utcajogasz.hu/2015/11/07/utmutato_hajlektalan_embereknek_az_egeszsegugyi_ellatasokhoz/ 

Kérdés: Egy északkelet-magyarországi város okmányirodája nem engedi, hogy egy ott élő nő település szintű lakcímet jelentsen be, mert azt mondják, hogy náluk nincsenek hajléktalanok. Ez jogos?

Válasz: Nem. A település szintű lakcím pontosan ugyanolyan törvényes lakcím, mint az a cím, ahol egy lakás pontos adatai vannak megadva. A település szintű lakcím bejelentéséhez az okmányiroda nem kérhet semmilyen igazolást, bejelentéséhez elegendő az állampolgár szóbeli nyilatkozata, mely szerint közterületen él. Erről részletesebb információt itt talál.

Kérdés: Egy irodaként használt helyiségbe be lehet valakit jelenteni állandó lakcímre?

Válasz: Igen. A lakcím nem függ össze azzal, hogy valami lakásként van-e nyilvántartva. A KEKKH állásfoglalása szerint lakcímet bárhol lehet létesíteni, ahol állampolgárok élnek – legyen ez egy nyaraló, egy sufni, egy iroda vagy éppen egy présház, ha az szerepel a lakcímnyilvántartásban. Erről részletesebb információt itt talál.

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.