Lakcím naplók – 3. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik  egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Sorozatunk harmadik részében beszámolunk arról, milyen ügyekben keresnek fel minket és mi milyen megoldásokat tudunk javasolni 2017 áprilisában.

blog_138.jpg

Kérdés: „A problémám lényege, hogy hamarosan megszűnik az állandó bejelentett lakcímem és úgy tudom, hogy ha nem lesz bejelentett lakcímem, akkor nem fizethetem tovább a Tb-met és nem leszek rá jogosult sem. Kérdésem az lenne, hogy ez igaz-e vagy fizethetem tovább ettől függetlenül és maradok jogosult így továbbra is az orvosi ellátásra, vagy sem?”

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Sajnos így van: ha nincsen állandó magyarországi lakcíme (azaz lakóhelye), akkor nem jogosult a magyar állampolgároknak megszabott díjat fizesse ki, mert a TB szempontjából külföldinek fog minősülni. Erről itt olvashat részletesebben. Nagyon fontos, hogy mindenkinek ott legyen a lakcíme, ahol lakik, Ha van érvényes szerződése, akkor a törvény szerint nincs szükség a szállásadó külön hozzájárulására ahhoz, hogy be tudjon jelentkezni.

Kérdés: „Egy ismerősön, aki befogadta alkoholfüggő testvérét. Bejelenteni magához nem meri. Fél, hogy nem tudná elküldeni, ha esetleg tarthatatlanná válna a viselkedése. Mi lenne mindkettejük számára az ideális megoldás?”

Válasz: Köszönjük a megkeresését. A lakcím és a lakáshasználat jogilag nem függ össze, tehát csak attól, hogy valakinek valahol lakcíme van, nem tartózkodhat ott. Amit javasolni tudunk, hogy mindketten biztonságban érezhessék magukat, az az, hogy kössenek ún. szívességi lakáshasználati szerződést és ez alapján jelentse be a lakcímet. Így amikor lejár a szerződés, akkor nem lesz tovább joga ott tartózkodni a lakásban, és a lakcímet is tudják érvényteleníteni. Az érvénytelenítési eljárásról itt olvashat.

Kérdés: „Egy külföldi hölgy a fiával Budapestre települt. Magyar állampolgárok, de valamiért nem kapnak állandó lakcímet Magyarországon, az albérlet tulajdonosa csak ideiglenesre engedte bejelenteni. Mindkettőjük lakcímkártyáján: Lakóhely: külföldi cím szerepel, illetve budapesti albérlet címe tartózkodási helyként. Mindezek miatt a TB-től visszadobják őket. A gyermek rendesen jár magyar iskolába. A 11 éves kisfiú számára be sem vették a kérelmet azzal, hogy a lakóhelye külföldi, hiába van bejelentett tartózkodási helye Budapesten.”

Válasz: Az OEP tájékoztatása szerint a gyereknek joga lenne az egészségügyi ellátáshoz, ha iskolába jár vagy van tartózkodási címe. Ahhoz, hogy megtudjuk, miért nem kap a gyerek ellátást, mindenképpen írásos elutasítást kellene látnunk. Vagyis ha elmennek, akkor ragaszkodni kell, hogy írásba adják, hogy miért nem veszik be a kérelmet. Ennek két hatása lehet: 1. az írásos kérés miatt jobban utánanéznek a dolognak 2. látni fogjuk, hogy melyik jogszabályra hivatkoznak és így már lehetséges lesz jogi eszközökkel fellépni. Ha van aláírt szerződés, amit két tanú aláírt, akkor nem kell a tulajdonos külön hozzájárulása ahhoz, hogy lakóhelyet létesítsenek. Erről itt írunk részletesen.

Mi a megoldás?

A tömeges lakcím problémák megoldása valójában nem kerülne pénzbe sem az államnak, sem az állampolgároknak, csupán politikai akaratra és gyors és konkrét lépésekre van szükség attól a kormánytól, ami magát előszeretettel családbarátnak állítja be. A Város Mindenkié és az Utcajogász a következő megoldásokat javasolja az EMMI számára:

Probléma: Noha a törvény szerint az érvényes bérleti szerződést el kell fogadni a szállásadó hozzájárulásaként a lakcím bejelentéséhez, a járási hivatalok külön aláírást követelnek a lakóktól a lakcím bejelentésekor.

Megoldás: A minisztériumnak azonnal el kell igazítania a járási hivatalok munkatársait és átfogó képzést kell nyújtania az ügyintézőknek a lakcímbejelentési eljárásról, hogy betartsák a törvényt és ne akadályozzák az állampolgárokat a jogaik érvényesítésében. Ezen kívül meg kell változtatni a lakcímbejelentési űrlapot, hogy egyértelmű legyen, mikor van szükség a szállásadó külön aláírására és mikor nincs.

Probléma: Amiatt, hogy ilyen sok gyereknek és szülőnek nincs lakcíme, sokan eleshetnek alapvető egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásoktól és ellátásoktól.

Megoldás: Meg kell változtatni a pénzügyi támogatásokra és alapvető ellátásokra vonatkozó jogszabályokat úgy, hogy a gyerekek vagy szüleik lakcím nélkül is tudják igazolni a jogosultságukat.

Probléma: Az alacsony jövedelmű emberek nagyon nehezen találnak megfizethető árú és biztonságos lakhatást, ráadásul gyerekkel még nehezebb albérletet találni. Ezek a családok sokszor kénytelenek uzsoraalbérletben lakni vagy szerződés és így minden jogi védelem nélkül kifizetni a bérleti díjat.

Megoldás: Átfogó állami és önkormányzati lakáspolitikára van szükség, ami minden embernek biztosítja a megfizethető és biztonságos lakhatást, hogy senki se kerülhessen olyan helyzetbe, hogy nem jelentik be oda, ahol valójában lakik.

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.