A közvécékről egyeztettünk a Fővárossal

Ez a cikk több mint 7 éves.

Közvécékért folytatott kampányunk egyszerű: szeretnénk ha Budapesten minél több, megfelelő minőségű, mindenki számára elérhető közvécé üzemelne. 2017. január végén nyílt levélben fordultunk Tarlós István főpolgármesterhez a fővárosi nyilvános illemhelyek ügyében, hogy megtudjuk, mik a tervei az Önkormányzatnak. A Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya azt válaszolta nekünk, hogy a közvécék helyzetének rendezése érdekében jelenleg egy átfogó koncepció kidolgozása van folyamatban. A koncepció megismerésére találkozót kértünk, melyet a Főosztály nagy örömünkre biztosított számunkra. Alább az egyeztetésről született beszámolónkat olvashatjátok.

vece_2.jpg

Márciusba találkoztunk a Városigazgatóság Főosztály vezetőjével és munkatársaival,  hogy beszéljünk a készülő koncepcióról, elmondjuk a tapasztalatainkat és a közvécék üzemeltetése során számunkra fontos szempontokat. A Főosztály vezetője megerősítette, hogy 2016. óta foglalkoznak a fejlesztési elképzelések kidolgozásával, amit a közeljövőben a Fővárosi Közgyűlés elé fognak terjeszteni. Az elképzelés egyik legfontosabb része, hogy részükről elköteleződés van az iránt, hogy a Fővárosi Önkormányzat önként vállalt feladatai közé vegye fel a közvécék üzemeltetését. Ez igazán előremutató lépés lenne – amit egyébként az Alapvető Jogok Biztosa is javasol – mivel ez a feladatkör korábban senkihez nem tartozott. Elmondták nekünk, hogy a fejlesztés során több, jobb minőségű nyilvános vécét terveznek, valamint azt is jelezték, hogy ez időigényes folyamat lesz. Az üzemeltetést tekintve vegyes portfólióban gondolkodnak, ami többféle vécé típust jelent, nem pedig egy szabvány verziót.

Fontosnak tartottuk, hogy megosszuk az évek során felgyülemlett tapasztalatainkat a közvécékkel, illetve azok hiányával kapcsolatban, továbbá azt is, hogy szerintünk milyen szempontokat kell szem előtt tartani a kialakítás során. Mi úgy gondoljuk, hogy a jó közvécé mindenki számára elérhető és megfizethető, akadálymentesített, megfelelően felszerelt – például ivókutakkal, babapelenkázóval – hosszított – nappali és esti – nyitvatartási idővel rendelkezik, és személyzet működteti, amivel egyúttal a munkahelyteremtésre is lehetőséget ad. A felsorolt szempontok szerintünk bárkinek, de a hajléktalan emberek, vagy szegénységben élők számára kiemelten fontosnak lehetnek. Elmeséltük, hogy számtalan esetben keresik fel csoportunkat hajléktalan emberek azzal, hogy több tíz ezer forintra büntették őket köztisztasági szabálysértésért, pedig csak azért kényszerülnek az utcán végezni a dolgukat, mert nincs elég közvécé, máshová pedig nem engedik be őket. Többek között egy ilyen ügyben nyújtott be egyéni panaszt az Utcajogász egyesület, mely alapján a már korábban említett Alapvető Jogok Biztosa javaslat született.

A találkozót azzal zártuk, hogy részletesen kidolgozott javaslatainkat a írásos formában megküldjük a Főosztály részére, hogy a koncepció kidolgozásánál figyelembe tudják venni azt. A Város Mindenkié csoport számára pozitív élmény volt, hogy a Városigazgatóság Főosztály reagált nyílt levelünkre, nyitott volt a velünk való találkozóra, valamint meghallgatták szempontjainkat. Reméljük, hogy javaslataink megküldése és a koncepció véleményezése során is lesz még lehetőségünk találkozni egymással.  Javaslatcsomagunkat természetesen a blogon is közzétesszük majd.

Ha te is szeretnéd, hogy Budapesten elegendő ingyenes és tiszta közvécé legyen, csatlakozz hozzánk!

Találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Közvécéket Budapestre Facebook oldal

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.