Lakcím naplók – 2. rész

Ez a cikk több mint 7 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik  egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Sorozatunk második részében beszámolunk arról, milyen ügyekben keresnek fel minket és mi milyen megoldásokat tudunk javasolni 2017 márciusában.

blog_135.jpg

Lakcím bejelentés albérletben

Kérdés: „Tavaly ősztől bérlünk egy lakást a feleségemmel. Nemrég a kisfiunk is megszületett, így fontos lett számunkra, hogy bejelentsük magunkat a tényleges lakóhelyünkre. A tulajdonos húzza a száját, és nem akarja aláírni a lakcímbejelentő lapot. Azzal érvel, hogy ha mi ide bejelentkezünk, akkor ő ebben az életben már nem tud minket innen kilakoltatni, ha pl. a gyerek miatt nem tudnánk fizetni a bérleti díjat a továbbiakban. Pedig a szerződésben belefoglaltuk, hogy 30 nap határidővel bármelyikünk felmondhatja azt. A szerződés nem közjegyző/ügyvéd előtt kelt, és két tanú sem írta alá, így ha jól vettem ki a cikkükből, ezzel nem mehetek be a kormányablakba lakcímet bejelenteni. Mit tudnának javasolni ebben a helyzetben?”

Válasz: „Sajnos nem egyedi az esetük, és nagyon sajnáljuk, hogy ebbe a helyzetbe kerültek. Sajnos, ha nincsen ún. teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt szerződés (két tanú, vagy ügyvéd/közjegyző által aláírva, ahogyan Ön írta), az okmányiroda nem fogja Önöket a tulajdonos aláírása nélkül, bejelenteni.

 

Amivel érvelni tud a főbérlő felé az az, amit a lakcím törvény explicit módon kimond, hogy a lakáshasználat és a lakcím nem függ össze. Vagyis attól még, hogy valakinek valahol van egy lakcíme, nincs feltétlen joga használni a lakást és semmilyen más joga sem keletkezik a lakással kapcsolatban. Egyszerűbben fogalmazva: ha lejár a bérleti szerződés, akkor ki tudja Önöket lakoltatni akkor is, ha ott van a lakcímük. Itt van a törvény pontos szövege: „(5)223 A lakcímbejelentés és az értesítési cím bejelentésének ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg. Érvénytelen a bejelentett lakcímadat, ha a polgárnak a lakás használatára vonatkozó joga megállapodás alapján már nem áll fenn, illetve jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján megszűnt és a határozatot végrehajtották.”

Mikor jelenthet ki valakit a tulajdonos?

Kérdés: „Kislányommal összeköltöztem a párommal. Ide vagyunk állandóra bejelentve, de meggondolta magát és ki szeretne „lakoltatni”. Mit tudnék ez ellen tenni? Kihez fordulhatnék? Nincs hova, kihez mennünk. Ez az állandó lakcímünk. Elméletben, ha életvitel szerűen tartózkodunk itt, akkor nem jelenthet ki. Ebben van igazság? Nem az övé az ingatlan, csak a haszonélvezeti jog”

Válasz: „Köszönjük a megkeresését. Ha ön ott lakik, akkor valóban nem jelentheti ki Önt a tulajdonos/hasznonélvező. Itt olvashat az ún. fiktiválási eljárásról, amit ilyen esetben a szállásadó indíthat.”

Közgyógyellátás település szintű lakcímmel

Kérdés: „Lakóhely problémával küzdünk az édesanyámmal. Ő már nyugdíjas, én főállásban dolgozom. Nincs a tulajdonunkban ingatlan, két külön albérletben élünk és sajnos pár hete le kellett cserélnünk a lakcímkártyánkat, mivel tudomásunkra jutott, hogy ahová eddig lakóhellyel voltunk bejelentve, hivatalból kijelentett bennünket. Így lett település szintű lakcímkártyánk. Édesanyámtól elvették a közgyógyellátásra való jogosultságot és fizetni kell az inzulinért is, amit eddig ingyen kapott. Milyen lehetőségeink vannak? A tulajdonost, aki kiadja neki a lakást, nem lehet kötelezni, hogy lakóhely létesítéssel jelentse őt be? 3 éve kötött, 2 tanúval aláírt bérleti szerződése van.”

Válasz: „Köszönjük szépen a megkeresését. MHa van két tanú által aláírt érvényes bérleti szerződése, akkor a tulajdonosnak nem kell külön aláírnia a lakcímbejelentő nyomtatványt. Erről itt olvashat részletesebben.

Gyerek lakcím nélkül?

Kérdés: „Budapesten lakom albérletben tartósan beteg kisfiammal. Előző albérletből ki fognak jelenteni, a mostaniba nem jelentkezhetek be. A gyermeket intézetbe nem tudjak úgy ellátni. Én ápolási díjon vagyok vele. Lakcím nélkül elvehetik a beteg gyermeket? Tudom, hogy minden ellátás megszűnik akkor, de a kisfiam nem veszíthetem el, mert tudom, hogy bánnak ilyen intézetekben a sérült gyerekekkel.”

Válasz: „Nagyon szépen köszönjük a megkeresését és nagyon sajnáljuk, hogy ennyire nehéz helyzetbe került! Ami nagyon fontos: a lakcím hiánya miatt nem emelhetnek ki gyereket egy családból. Erről itt olvashat többet. A mostani albérletébe miért nem jelentkezhet be? Ugye tudja, hogy ha érvényes szerződése van, amit két tanú aláírt, akkor nincs szükség a szállásadó külön beleegyezésére a bejelentéshez? Erről itt van további információ.

 

Ha személyesen szeretne velünk találkozni, hogy átbeszéljük az ügyét és megpróbáljunk közösen megoldást találni, várjuk szeretettel a lakcím önsegítő csoportunkban.”

Mi a megoldás?

A tömeges lakcím problémák megoldása valójában nem kerülne pénzbe sem az államnak, sem az állampolgároknak, csupán politikai akaratra és gyors és konkrét lépésekre van szükség attól a kormánytól, ami magát előszeretettel családbarátnak állítja be. A Város Mindenkié és az Utcajogász a következő megoldásokat javasolja az EMMI számára:

Probléma: Noha a törvény szerint az érvényes bérleti szerződést el kell fogadni a szállásadó hozzájárulásaként a lakcím bejelentéséhez, a járási hivatalok külön aláírást követelnek a lakóktól a lakcím bejelentésekor.

Megoldás: A minisztériumnak azonnal el kell igazítania a járási hivatalok munkatársait és átfogó képzést kell nyújtania az ügyintézőknek a lakcímbejelentési eljárásról, hogy betartsák a törvényt és ne akadályozzák az állampolgárokat a jogaik érvényesítésében. Ezen kívül meg kell változtatni a lakcímbejelentési űrlapot, hogy egyértelmű legyen, mikor van szükség a szállásadó külön aláírására és mikor nincs.

Probléma: Amiatt, hogy ilyen sok gyereknek és szülőnek nincs lakcíme, sokan eleshetnek alapvető egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásoktól és ellátásoktól.

Megoldás: Meg kell változtatni a pénzügyi támogatásokra és alapvető ellátásokra vonatkozó jogszabályokat úgy, hogy a gyerekek vagy szüleik lakcím nélkül is tudják igazolni a jogosultságukat.

Probléma: Az alacsony jövedelmű emberek nagyon nehezen találnak megfizethető árú és biztonságos lakhatást, ráadásul gyerekkel még nehezebb albérletet találni. Ezek a családok sokszor kénytelenek uzsoraalbérletben lakni vagy szerződés és így minden jogi védelem nélkül kifizetni a bérleti díjat.

Megoldás: Átfogó állami és önkormányzati lakáspolitikára van szükség, ami minden embernek biztosítja a megfizethető és biztonságos lakhatást, hogy senki se kerülhessen olyan helyzetbe, hogy nem jelentik be oda, ahol valójában lakik.

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.